Screenshot/Privesc.eu

VIDEO Ceban a lipsit, din nou, de la dezbaterile în aer liber. Chironda: „Continuă să ignore toate invitațiile”

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al Chișinăului, Victor Chironda, l-a așteptat pe primarul capitalei Ion Ceban, suspendat pe perioada campaniei electorale, în scuarul Arcului de Triumf, pentru dezbateri în aer liber. Totuși, și de această dată, Ceban, care concurează pentru încă un mandat din partea Mișcării Altenatineve Naționale (MAN) – formațiune pe care o conduce – nu și-a făcut apariția. În condițiile în care concurentul său electoral nu a venit la dezbateri, Victor Chironda a vorbit despre trei probleme sistemice din Chișinău și și-a prezentat viziunea asupra soluționării acestora. 

Ceban, absent din nou

La ora 12:00, Victor Chironda era în scuarul Arcului de Triumf din Chișinău, unde, după cum a promis că va face zilnic, îl aștepta pe concurentul său electoral Ion Ceban, pentru dezbateri. Doar că, la fel cum s-a întâmplat ieri, primarul capitalei nu a venit.

Stimați chișinăuieni, stimați reprezentanți ai mass-media, vă mulțumesc că sunteți prezenți, astăzi, aici, la o nouă rundă de dezbateri cu domnul primar Ivan Ceban, care continuă să ignore toate invitațiile la dezbateri, atât televizate, cât și în aer liber. Vedem că nici astăzi nu este prezent. Acest fapt demonstrează, încă o dată, că primarul Ceban în mod intenționat evită dezbaterile publice pentru că orice ar spune, nu va putea da răspuns la toate întrebările pe care i le-am pus până acum”, a spus Chironda.

Oamenii din Chișinău merită mai mult

Chiar dacă dezbaterile în aer liber nu au avut loc, din cauza absenței primarului Ceban, Victor Chironda a folosit ocazia și a susținut un discurs.

Acesta a declarat că Ion Ceban a „eșuat total” să-și îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală din 2019, când a participat la alegerile locale din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Deși pe parcursul ultimilor doi ani cetățenilor li se bate în cap, în fiecare zi, din toate colțurile, instituțiile și megafoanele posibile, în transportul public, la televizor, pe internet și se încearcă să ni se inducă ideea că orașul se dezvoltă, în realitate, Ivan Ceban după această campanie de PR ascunde un eșec total și faptul că a eșuat să-și realizeze propriile promisiuni din 2019. Dacă în 2019 primarul Ion Ceban – candidatul, la acea etapă – ne povestea despre centura orașului, despre parcări multietajate în fiecare sector, despre modernizarea capitală și reparația drumurilor, uite că tot cu ce se poate lăuda la ziua de astăzi este cu câteva covorașe de pavaj, cu câteva spații publice amenajate foarte modest, cu niște pavaj, iarbă și floricele, cu câteva străzi pe care a schimbat 2 cm de asfalt și cu niște ghirlande și becuri de iluminat, pe care le-a amenajat în diferite locuri din oraș, inclusiv iată, aici, în scuarul Catedralei”, a spus el.

În acest context, candidatul Platformei DA a menționat că chișinuienii merită să aibă condiții mai bune.

Eu sunt sigur că oamenii din Chișinău merită mai mult. Sunt sigur că orașul Chișinău poate mai mult. În acest sens, în această campanie, înafară de a spune despre faptul că Ivan Ceban folosește Primăria Chișinău în calitate de instrument politic pentru a se pregăti pentru alegerile prezidențiale de la anul, vin la oameni să le explic că există soluții și posibilități de soluționare a problemelor sistemice din Chișinău”, a zis acesta.

Problema ambuteiajelor

Totodată, în alocuțiunea sa, Victor Chironda a vorbit despre trei probleme care persistă în Chișinău și a propus măsuri, care, în viziunea sa, le vor rezolva.

Primul lucru pe care l-a abordat a fost ambuteiajele din oraș – o problemă sufocantă cu care se confruntă zilnic locuitorii capitalei.

Vreau să menționez astăzi, expres, despre problema traficului și ambuteiajelor. Există soluții inclusiv la această problemă despre care am discutat și cu primarul Ceban atunci când eram la primărie. Existau și există în continuare trei tipuri de acțiuni pe care primăria poate să le facă pentru ca în termen scurt să soluționăm problema ambuteiajelor. În primul rând este vorba despre intervenții punctuale în anumite zone din oraș, în anumite intersecții care generează ambuteiaje. Vorbim despre intersecția de la Tutun CTC, despre sensurile giratorii de la Topaz sau de la Hotelul Cosmos, vorbim despre intersecția bulevardului Moscova cu strada Kiev și cu bulevardul Russo și despre multe alte locații de acest gen, care pot fi modernizate, unde poate fi canalizat traficul, unde pot fi amenajate sisteme de semafoare adaptive și putem reduce ambuteiajele”, a spus acesta.

Modernizarea sistemului de transport public

Victor Chironda și-a expus părerea și despre modernizarea sistemului de transport public din Chișinău.

Tot ce a reușit să facă în acești 4 ani primarul Ceban este să cumpere niște troleibuze din banii noștri. Mare realizare! În schimb, a eșuat totalmente cu modernizarea reală a sistemului de transport public. Așa și nu a fost creată o întreprindere muncipală care să înglobeze toate tipurile de transport public, nu a fost introdus biletul unic de călătorie, nu au fost făcute stații de transbordare, nu au fost optimizate rutele de transport public, nu au fost optimizate rutele de transport public către suburbii, nu a fost implementată taxarea electronică. A eșuat totalmente experimentul lui Ceban cu acele unități de plată la gâtul taxatorilor. Este o rușine pentru orașul Chișinău, în anul 2023, să nu aibă un sistem de taxare electronică. A eșuat, de asemenea, și cu benzile dedicate pentru transportul public. A luat ideea mea bună și a transformat-o într-o aplicare proastă, a amenajat benzile dedicate nu acolo unde realmente de ele este nevoie și a înrăutățit traficul pe strada Creangă și în alte locații, unde banda dedicată nu era neapărat să fie amenajată la această etapă”, a declarat Chironda.

Sistemul de parcare cu plată

De asemenea, Victor Chironda a menționat și despre necesitatea dezvoltării sistemului de parcare cu plată.

Și acum pe site-ul primăriei stă documentul care se numește concepția de dezvoltare a sistemelor de parcare cu plată în Chișinău. (…) Ivan Ceban nu a făcut nimic cu acest document pe care l-am elaborat încă în anul 2021. În baza acestui document trebuia să înceapă implementarea sistemului de parcare cu plată. Cel puțin, la această etapă, trebuia să fie implementat în zona centru, astfel încât banii din parcarea cu plată să fie direcționați pentru construcția de parcări multietajate și pentru amenajarea parcărilor de captare la marginea orașului. Și acest lucru Ivan Ceban la eșuat. De asemenea, putem să implementăm un sistem de semaforizare adaptivă, care să poată fi conectat la un centru de control a traficului, după modelul tuturor orașelor dezvoltate din lume. Având un astfel de centru de control a traficului, primăria poate, în regim real, să vadă unde se formează fazele și să schimbe fazele semafoarelor astfel încât să permită o fluidizare mai mare a traficului sau o canalizare mai bună a fluxurilor de transport. Și acest lucru primarul l-a eșuat”, a spus el.

Îndemn pentru chișinăuieni

Pe final, candidatul Platformei DA la funcția de primar al Chișinului a îndemnat locuitorii orașului să-l voteze la alegerile din 5 noiembrie, promițându-le că dacă o vor face, vor avea un edil care va putea rezolva problemele sistemice din capitală.

În această campanie electorală, vreau să explic oamenilor două lucruri simple. Dacă vreți să aveți un primar competent, care paote cu adevărat să rezolve problemele orașului Chișinău, problemele sistemice, trebuie să votați Victor Chironda. Dacă vreți în contnuare să aveți un primar care vă folosește votul pentru interesele sale politice, pentru campania sa electorală la prezidențiale, puteți să continuați să-l votați pe Ceban. Eu vă promit că în această campanie electorală voi ajunge la fiecare chișinăuian și-i voi explica pe îndelete care sunt eșecurile pe care le-a făcut Ceban în acești patru ani de zile, de ce a cheltuit inutil peste un miliard de lei din bugetul public și cum putem să direcționăm aceștia bani ca să rezolvăm în continuare problemele sistemice ele orașului Chișinău”, a declarat acesta.

NM a solicitat un comentariu de la reprezentanta Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, despre cauzațiile lui Chironda privind faptul că Ceban nu și-a realizat promisiunile electorale din 2019, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Precizăm că Ion Ceban a refuzat de mai multe ori, în actuala campanie electorală, să participe la dezbateri televizate cu concurenții săi electorali, inclusiv cu Victor Chironda. În acest context, Chironda l-a provact pe Ceban la dezbateri în aer liber. Acesta a declarat pe 24 octombrie că, din 25 octombrie, îl va aștepta zilnic, la ora 12:00, în fața Arcului de Triumf din Chișinău pentru a discuta despre problemele localnicilor și viziunile lor asupra rezolvării acestora. De cealaltă parte, consiliera lui Ceban, Natalia Ixari, a declarat din start că MAN are „propria agendă” și că Ion Ceban nu va participa la dezbateri. Detalii – AICI.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 27 de pretendenți, printre ei Ion Ceban (MAN) și Victor Chironda (Platforma DA).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Viitorul electronicii începe în Moldova: aici se conturează profesiile de mâine

În ultimii ani, industria electronicii din Republica Moldova a evoluat dintr-un sector caracterizat prin costuri reduse și forță de muncă ieftină oferite marilor companii internaționale, transformându-se într-o veritabilă „forță de export”. Cu 136 de companii și aproape 14.000 de specialiști, sectorul generează producție de 8,1 miliarde de lei, 90% din aceasta fiind exportată direct către Uniunea Europeană. Dezvoltarea rapidă a  industriei determină o cerere în continuă creștere a numărului de specialiști pe piața muncii. În acest context, nu este surprinzător faptul că mulți absolvenți, la doar câțiva ani după obținerea diplomei, ajung să concureze cu branduri internaționale, dezvoltând propriile soluții – de la module de putere pentru autobuze electrice până la o nouă generație de contoare inteligente, capabile să comunice direct cu infrastructura cloud, fără intermediari.  

Orizonturile industriei electronice din Moldova

De mult timp, această industrie nu mai este doar un loc de asamblare pentru proiecte străine. În laboratoarele din Chișinău, spre exemplu, se modelează regimuri termice pentru tranzistoare pe carbură de siliciu și se testează senzori biomedicali, iar studenții de la facultățile de informatică scriu soft care va ajunge pe liniile de producție ale partenerilor europeni. Contoare inteligente, convertoare de putere, dispozitive de control pentru lifturi – toate acestea sunt deja produse moldovenești cu certificare europeană.

Aproximativ 90% din producție este destinată exportului, ceea ce înseamnă că fiecare nou inginer activează practic într-o echipă internațională, pentru clienți din Germania, Italia sau țările nordice. Această orientare spre export determină companiile locale să treacă de la sarcini contractuale simple la designul sistemic al propriilor dispozitive. Astăzi, nu mai sunt suficiente doar cunoștințele de bază în electronică: este esențial să poți calcula consumul energetic al unei baterii, să scrii un cod pentru un sistem de operare în timp real și să comunici clar, în limba engleză, de ce pachetul de date al clientului va fi în siguranță în cloud.

Electronica începe cu oamenii

Infrastructura educațională din Republica Moldova răspunde provocărilor industriei prin extinderea direcțiilor de formare. La Universitatea Tehnică a Moldovei au fost dezvoltate laboratoare de ultimă generație, incluzând centre de prelucrare CNC pentru realizarea de componente complexe și precizie maximă, sisteme integrate de conducere industrială esențiale pentru înțelegerea și operarea liniilor de producție automatizate, platforme electro-pneumatice pentru automatizări care oferă experiență practică în controlul sistemelor robotizate, laboratoare de rezistența materialelor și tratamente termice esențiale pentru dezvoltarea de materiale inovatoare, precum și ateliere de prelucrări mecanice și proiectare auto care pregătesc studenții pentru provocările industriei auto moderne. Colegiile urmează un alt model: aici prinde avânt învățământul dual, în care elevii petrec până la 70% din semestru direct în producție. Ziua studentului începe lângă mașini SMT de plantat componente, după care urmează o scurtă lecție de teorie, iar seara – raportul către mentor. Lunar primește        un salariu oferit de compania parteneră, iar acest parteneriat strâns, colegiu – întreprindere, garantează că, până la momentul obținerii diplomei, tehnicianul știe să citească instrucțiunile de lucru, să țină un jurnal de calitate și să pornească o linie de producție.

Pentru cei care doresc să avanseze și mai rapid, funcționează Embedded School – un program intensiv de trei luni, lansat de compania BSW Tech SRL, membră ACEM. Participanții, inclusiv femei care revin în câmpul muncii după o pauză de carieră, studiază programarea C, protocoale de transfer de date și în decursul acestei perioade dezvoltă un prototip electronic care trece printr-un proces real de validare din partea clientului. Opt din zece absolvenți ai școlii se angajează în primele trei luni, ceea ce transformă programul într-o veritabilă pistă de lansare a unei cariere în domeniu. 

Perspectivele parteneriatului 

Dezvoltarea industriei este susținută de trei direcții. Strategia națională de industrializare și schema de ajutor de stat regional pentru investiții până în 2028, care oferă suport până la 60% din valoarea investiției, pentru companii mari și mijlocii; iar pentru companiile mici, acesta se poate ridica și până la 75%. Regimul fiscal preferențial al rezidenților Moldova IT Park a fost prelungit până în 2035, oferind companiilor economii importante la taxe, pe care le pot reinvesti în capitalul uman. Partenerii internaționali își aduc și ei contribuția:      programele germane și europene continuă să finanțeze modernizarea laboratoarelor în instituțiile de învățământ, să sprijine organizarea de traininguri și hackathoane studențești, unde ideile prind contur și devin primele planuri de afaceri.

Pe plan extern, Republica Moldova a încheiat negocierile tehnice privind acordul ACAA, așa numita „viză industrială” pentru mărfuri. După semnarea acestuia, certificarea locală va fi recunoscută în Uniunea Europeană, iar ciclul „prototip – piață” se va reduce cu câteva săptămâni, economisind antreprenorilor zeci de mii de euro. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizare estimează că, la momentul intrării în vigoare a ACAA, micile afaceri vor avea șansa să concureze cu branduri mari fără birocrație excesivă.

Oportunități de dezvoltare

Oamenii rămân a fi resursa cea mai valoroasă, iar companiile trebuie să concureze pentru talente. Conform estimărilor ACEM, una din trei companii se confruntă cu deficit de specialiști, motiv pentru care un inginer junior intră pe piață cu un salariu peste media națională și își crește veniturile în funcție de performanțele măsurabile.

Prezentările companiilor evidențiază patru direcții în care cererea va crește în mod rapid. Electromobilitatea deschide noi oportunități în electronica de putere, iar echipele de ingineri din Moldova participă deja la dezvoltarea invertoarelor SiC pentru stațiile de încărcare. Tehnologia modernă transformă radical dispozitivele medicale. Acestea folosesc senzori tot mai mici și mai fiabili pentru a monitoriza starea de sănătate a pacienților de la distanță, în timp real. Datele colectate sunt transmise către servere în cloud, unde sunt analizate, devenind parte dintr-un serviciu digital complet. Astfel, o simplă placă electronică nu mai este doar hardware, ci o componentă esențială a unui sistem inteligent de monitorizare. Pentru a ține pasul cu aceste evoluții, specialiștii trebuie să combine cunoștințele de electronică cu cele de programare și automatizare, pregătindu-se pentru o industrie medicală din ce în ce mai digitalizată.     

„Investițiile sunt deja aici, exportul crește, iar piața UE este la un pas distanță. Industria electronică din Republica Moldova are nevoie de oameni care transformă ideile în dispozitive – fiecare rol contează”, rezumă Vitalie Eșanu, președintele ACEM și directorul ÎTȘ Informbusiness S.R.L.

Campania de admitere 2025

Campania de admitere în universitățile și colegiile din țară a început pe 21 iulie: documentele se depun online prin intermediul platformei naționale eadmitere.gov.md. Sesiunea de bază se încheie pe 27 iulie, rezultatele intermediare vor fi publicate pe 5 august, iar listele finale ale celor admiși vor fi afișate pe 12 august. Sesiunea suplimentară va avea loc în perioada 13-24 august – o șansă pentru cei care se decid în ultimul moment. 

Înainte de a depune documentele, consultați lista instituțiile de învățământ care pregătesc specialiști în electronică și care colaborează deja cu întreprinderile din industrie:

De asemenea, puteți citi articolul nostru despre campania de admitere 2025: https://newsmaker.md/ro/admiterea-in-electronica-2025-fa-primul-pas-spre-cariera

Alegeți instituția în funcție de nivelul de pregătire și specializare – industria electronică este pregătită să primească noi studenți și să transforme ideile voastre în dispozitive reale

Despre ACEM: Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova este o organizație necomercială fondată în mai 2019, pentru a reprezenta interesele membrilor săi în raport cu autoritățile naționale, pentru a contribui la schimbul de bune practici și pentru a îmbunătăți competitivitatea și dezvoltarea industriei electronice, prin intermediul unor parteneriate viabile între companii private, autorități publice și alte organizații internaționale și naționale. ACEM cuprinde 33 companii din domeniu cu peste 2200 angajați și o cifră de afaceri de peste 100 mln $. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: