VIDEO Chironda îl provoacă pe Ceban la dezbateri în aer liber, în fața Arcului de Triumf din capitală: „Vino, Ion, nu te teme”
Full Article 5 minutes read

VIDEO Chironda îl provoacă pe Ceban la dezbateri în aer liber, în fața Arcului de Triumf din capitală: „Vino, Ion, nu te teme”

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al Chișinăului, Victor Chironda, îl provoacă pe contracandidatul său, edilul suspendat al capitalei Ion Ceban, la dezbateri în aer liber. Se întâmplă după ce Ceban, care candidează pentru încă un mandat de primar din partea partidului său – Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – a refuzat să participe la o rundă de dezbateri televizate cu Victor Chironda. Astfel, candidatul Platformei DA i-a transmis lui Ion Ceban că, începând de mâine, 25 octombrie, îl va aștepta zilnic, la ora 12:00, în fața Arcului de Triumf din Chișinău pentru a discuta despre problemele localnicilor și viziunile lor asupra rezolvării acestora. De cealaltă parte, contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, a declarat că dacă MAN va reacționa la toți concurenții electorali, „nu îi va ajunge 24 de ore”.

Victor Chironda: Vino, Ion, nu te teme

În cadrul unui briefing de presă din 24 octombrie, Victor Chironda a declarat că a observat că, în campania electorală actuală, Ion Ceban evită dezbaterile televizate.

Gurile rele spun că el nu participă la dezbateri televizate pentru că FSB-ul nu-l lasă. Nu cumva să-și piardă controlul și să spună lucruri care le-ar strica planurile de preluare a puterii în Moldova. În acest context, tind să nu dau crezare acestor vorbe și să-l invit pe domnul primar la dezbateri în aer liber. Ion, începând cu mâine, miercuri, 25 octombrie, te aștept zilnic, la ora 12:00, în fața Arcului de Triumf, să discutăm despre problemele chișinăuienilor. Eu promit să nu discutăm despre trecutul tău anti-european și de promotor al Uniunii Vamale, promit să nu te întreb despre legăturile tale cu Moscova și cu agenții FSB-ului”, a adăugat acesta.

Victor Chironda i-a transmis lui Ceban că vrea să aibă cu el o discuție detaliată despre Chișinău și problemele locuitorilor orașului.

Vreau să avem o dezbatre nu de 9 minute ca la TV, ci de atâta timp cât avem nevoie. Vom dezbate doar problemele orașului și vom discuta despre soluțiile noastre la aceste probleme. Vom discuta despre datoriile primăriei de peste 1 miliard de lei la toate băncile din Moldova, despre agenții economici care au făcut lucrări în oraș și care nu și-au primit banii, despre licitații organizate și lucrări pentru care au fost plătiți banii, dar nu au fost făcute, despre falimentul Apă Canal, despre câinii maidanezi, despre starea drumurilor, despre reparația podului de la Mihai Viteazul, despre toate problemele cu care se confruntă Chișinăuienii. Nici nu știi, poate mai furi vreo idee din programul meu, așa cum ai făcut în 2019. Vino, Ion, nu te teme! Hai să discutăm despre problemele Chișinăului. Hai să arătăm oamenilor cine merită cu adevărat să fie primar al orașului Chișinău”, a spus el.

„Nu ne vor ajunge 24 de ore”

NM a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, pentru  a afla dacă Ion Ceban va accepta invitația lui Chironda.

Sunt 60 participanți electorali, partide și candidați la funcția de primar. Dacă mergem și reacționăm la fiecare, nu ne vor ajunge 24 de ore. Partidul MAN are agenda sa personală”, a subliniat Natalia Ixari.

Precizăm că, în această campanie electorală, Ion Ceban a refuzat cel puțin două dezbateri publice cu concurenții săi electorali. Pe 18 octombrie, Oleg Burlacu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la șefia Primăriei Chișinău l-a invitat pe Ion Ceban la o dezbatere publică „despre prezentul și viitorul municipiului Chișinău”. Contactată de NM, Natalia Ixari a declarat că MAN are agenda sa în această campanie, respectiv, nu va accepta invitația lui Burlacu. Ulterior, pe 20 octombrie, candidatul Platformei DA Victor Chironda a anunțat că pe 30 octombrie, la Pro TV, ar fi trebuit să aibă loc dezbateri cu participarea sa și a lui Ion Ceban, însă, între timp, a primit un email de la reprezentanții postului de televiziune în care este înșțiințat că contracandidatul său a refuzat să participe. Detalii – AICI.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 27 de pretendenți, printre ei Ion Ceban (MAN) și Victor Chironda (Platforma DA).

În alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului din 2023, Victor Chironda este susținut de Platforma Demnitate și Adevăr. La rândul său, Ion Ceban candidează în acest scrutin din partea Mișcării Alternative Naționale – partid pe care-l conduce. În 2019, Ceban a ajuns în fruntea Primăriei Chișinău din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – formațiune a cărui membru a fost și pe care, între timp, a părăsit-o.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: