(VIDEO) „Cel precedent era același, doar că în euro”. Ce salariu primește ministrul Sănătății Ala Nemerenco?
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) „Cel precedent era același, doar că în euro”. Ce salariu primește ministrul Sănătății Ala Nemerenco?

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a dezvăluit că are un salariu net de puțin sub 16 mii de lei. Asta cu toate că, la fostul său loc de muncă, leafa sa era „de 20 de ori mai mare”. Dezvăluirea a fost făcută în cadrul ediției din 20 decembrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

Ala Nemerenco a dezvăluit că are un salariu brut de 19 520 lei, cel net constituind – 15 902,62 lei, iar la locul său de muncă precedent primea de 20 de ori mai mult.

Am venit aici pentru ei dintr-un domeniu în care am avut un câștig mai bun și o viață mai calmă. (…) La salariul pe care l-am avut este exact același, doar că celălalt era în euro. – Ați venit de la 10-15 mii de euro la 15 mii de lei? Cum explicați asta? – Din anul 1997 sunt într-o permanentă învățare. Am avut ocazia să învăț foarte mult și sunt extraordinar de recunoscătoare absolut tuturor celor care au investit în mine. Am avut traininguri de nota 10 peste hotare în instituții foarte bune, în Tokyo… Am lucrat și la OMS, am construit, am predat”, a explicat ministrul Sănătății.

Oficialul și-a justificat decizia de a conduce Ministerul Sănătății, în pofida unui salariu mai mic: „Mi-ar părea rău să nu aduc tot ce am învățat aici, acum, într-o perioadă atât de grea și scurtă, cunoscând atâta lume bună și în afara țării. Putem să discutăm cu ei mai simplu atunci când te cunoști cu oamenii, cunoștințele multe realizează. Este nevoie într-o perioadă atât de grea pentru țară să aducem investiții în țară”.

După emisiune, Nemerenco a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Este un salariu mic în raport cu salariul care aș putea să-l câștig într-o altă țară pentru ceea ce pot să fac. Însă pentru Republica Moldova, unde foarte multă lume are câstiguri mult mai mici, salariul meu este unul bun. Pentru comparație – salariul mediu al unui medic a ajuns la 18400 lei, deci eu sunt plătită ca și colegii mei. Iar la minister am colegi cu un salariu mai mare și eu sunt foarte ok cu aceasta”, a precizat ministrul Sănătății.

De menționat că, potrivit CV-ului, înainte de a prelua conducerea Ministerului Sănătății, Ala Nemerenco a fost consilierul președintei țării Maia Sandu. În 2019, aceasta a deținut funcția de ministrul al Sănătății în guvernul Sandu. În perioada 2017-2019 a deținut funcția de consultant în cadrul Institutului Elvețian de Sănătate Publică și Boli Tropicale (Germania). Din 2016 până în 2017 a fost consilier al ministrului Sănătății din România, iar din 2012 până în  2015 a fost coordonator de proiect în cadrul OMS, oficiul de țară pentru Republica Moldova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: