(VIDEO) Cetățenii vor continua să primească compensații și în luna aprilie? Răspunsul Guvernului
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Cetățenii vor continua să primească compensații și în luna aprilie? Răspunsul Guvernului

Compensațiile la facturi în perioada rece a anului au un termen exact. Deocamdată nu este clar dacă cetățenii vor primi ajutor financiar și pentru luna aprilie. Reprezentanții Guvernului informează că în cel mai scurt timp Ministerul Munciii și Protecției Sociale va lua o decizie în acest sens. 

„După cum cunoașteți, Guvernul a alocat o sumă considerabilă în acest an pentru fondul de vulnerabilitate energetică. Sunt peste 5,5 miliarde de lei. Raționamentul acestui program a fost de a ajuta cetățenii în perioada rece a anului. La etapa actuală, colegii de la Ministerul de resort vor veni cu precizările punctuale referitor la continuare. Dar, cert este că autoritățile au luat până acum în considerare vulnerabilitatea cetățenilor. Conform programului, această vulnerabilitate are un termen exact. Continuarea acestui program deja colegii o să comunice suplimentar, dar vreau să reamintesc că acești bani, care au fost alocați pentru aceste compensații sunt banii contribuabilor, cât și contribuția partenerilor străini, care ne-au ajutat să depășim perioada rece a anilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Amintim că cinci miliarde de lei au fost alocate de Guvern pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului, o sumă de două ori și jumătate mai mare comparativ cu anul 2021.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:

  • 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei;
  • 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei;
  • 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei/m3.
  • 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei/m3.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal/lună/loc de consum.

Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1700 lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1950 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2500 lei.

Totodată, circa 40 de mii de familii vor beneficia de un suport financiar suplimentar în valoare de 700 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: