Andrei Mardari/NewsMaker

(VIDEO) Coadă de 80 de camioane la Leușeni, filmată de Ion Ceban. Precizările Serviciului Vamal

Circa 80 de camioane așteaptă momentan (ora 12:00, 2 iulie) perfectarea actelor în vama Leușeni. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal Tatiana Șompol, care a precizat că aglomerația s-a produs din cauza că șoferii au pornit la drum aproximativ la aceeași oră. Aceasta a dat asigurări că funcționarii vamali lucrează în regim activ, iar toate mijloacele de transport vor reuși să treacă pe parcursul zilei. Anterior, primarul capitalei Ion Ceban a publicat imagini cu coada creată și a criticat, din nou, guvernarea pentru felul cum gestionează situația.

În dimineața de 2 iulie, primarul mun. Chișinău Ion Ceban a publicat pe rețelele de socializare imagini din vama Leușeni, în care se vede un număr mare de camioane, pe sensul de ieșire din Republica Moldova.

Oamenii așteptă în rânduri imense, pe căldură insuportabilă de până la 40 de grade. Comisia formată pe acest caz în cadrul multiplelor Comisii create de guvernare nu a făcut față, ca și în multe alte cazuri. Vorbe multe, nicio faptă! Ei, dar azi e sâmbătă, mâine duminică, iar guvernanții au un sfârșit de săptămână plăcut începând cu miercuri, în opinia șefei de Guvern. Trezirea, stimați așa-numiți șefi din diverse departamente, și ajutați acești oameni! Cel puțin asigurați oamenii cu apă, o echipă de medici, de polițiști și restul necesităților. Este inuman din partea voastră!”, a scris edilul.

Contactată de NM, reprezentanta Serviciului Vamal Tatiana Șompol a precizat că, întradevăr, momentan (ora 12:00) s-a format o coadă de circa 80 de camioane pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Aceasta a dat asigurări că actele sunt perfectate destul de repede, iar de la ora 8:00 au fost deja procesate pentru circa 50 de mijloace de transport. De exemplu, pe parcursul zilei de 1 iulie, vameșii din Leușeni au procesat documentele a 754 de camioane.

Situația s-a creat din cauza faptului că acum este vreme caniculară și șoferii pornesc la drum în jurul orei 5-6 dimineața. De aceea și este mai aglomerat, însă pe parcursul zilei traficul va fi decongestionat. Ieri au fost procesate actele pentru 754 de mijloace de transport”, a precizat Tatiana Șompol.

Reprezentanta Serviciului Vamal a precizat că la frontieră continuă să se afle reprezentanții IGSU, medici gata să acorde primul ajutor în caz de urgență. Iar șoferii pot beneficia de apă potabilă gratis.

***

Amintim că, de la începutul războiului, numărul declarațiilor vamale de export pentru mărfuri a crescut cu 73%. Liniile de așteptare în punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova au înregistrat o creștere accentuată la începutul lunii iunie, de la cozi de 4-6 km la cele de 10-12 km. Se întâmplă după ce, din cauza războiului din Ucraina, au început să apară probleme logistice în transportarea mărfurilor în Europa de Est. Așa cum toate porturile din Ucraina sunt minate, transportatorii moldoveni și ucraineni au fost nevoiți să caute căi de ocolire pentru a ajunge la destinație. Din cauza fluxului mare de camioane, punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova au fost preț de câteva zile supraaglomerate, timpul de așteptare pentru a traversa frontiera ridicându-se la 3-4 zile.

În data de 10 iunie, subiectul a fost discutat de către premierul Natalia Gavrilița și cel al României, Nicolae Ciucă. Partea română a agreat planul Republicii Moldova de soluționare a situației. Astfel, au fost implementate măsuri de urgență, inclusiv prin înființarea unui grup comun de acțiune, care să coordoneze și să sincronizeze activitățile imediate ale autorităților din Moldova și România în punctele de frontieră, pentru reducerea timpilor de așteptare pentru camioanele cu marfă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: