VIDEO Contrabandiști de substanțe toxice și radioactive, reținuți. 860 de grame valorează 3 milioane de euro
Full Article 2 minutes read

VIDEO Contrabandiști de substanțe toxice și radioactive, reținuți. 860 de grame valorează 3 milioane de euro

Trei cetățeni străini au fost reținuți, în capitala Austriei, fiind suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive și toxice. Aceștia au fost surprinși în timp ce încercau să vândă 860 grame dintr-o substanță despre care oamenii legii cred că ar fi urganiu îmbogățit 235. Valoarea acesteia este estimată la 3 000 000 euro, anunță poliția într-un comunicat de presă publicat astăzi, 6 decembrie. 

Investigația s-a desfășurat sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cu sprijinul autorităților din Austria și  prin coordonare din partea Europol-ului. 

Reținerea a avut loc la 25 noiembrie. Suspecții sunt doi bărbați și o femeie, bănuiți de fapte de păstrare, transportare și comercializare a substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Moldovei.

Aceștia au fost reținuți în timp ce urmau să comercializeze către  doi  investigatori  sub acoperire al autorităților din Moldova un container militar cu substanța radioactivă. Aceasta a fost ridicată pentru expertiză de către autoritățile Austriei.

La acestă etapă, indivizii se află în custodia autorităților austriece. Doi dintre bănuiți au antecedente penale, iar unul din aceștia a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Activitatea ilicită a bănuiților a fost documentată timp de un an, începând din noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, atunci când unul din figuranți – un bărbat, cetățean străin, în vârstă de 37 de ani – și-ar fi desfășurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul Moldovei.

După ce bănuitul i-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și i-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale.

Codul penal al Republicii Moldova prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare pentru astfel de fapte.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: