Blocul ACUM a depus astăzi, 29 noiembrie, o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. Membrii fracțiunilor PAS și PPDA îl acuză că ar susține acțiunile „separatiștilor din Donbas”.
Potrivit deputatului Mihai Popșoi, care a citit textul moțiunii, la baza moțiunii stă o declarație mai veche a lui Gaiciuc, care și-a manifestat, în cadrul unei pledoarii la Academia de Științe, aprecierile pentru așa zisa „armată din Donbas”.
„Domnul Gaiciuc susține lupta dusă de forțele separatiste și forțele din Donbas împotriva forțelor legitime ale Ucrainei. O moțiune împotriva acestui ministru este cel mai mic lucru care poate fi făcut”, argumentat deputatul blocului ACUM.
După un discurs de 5 minute, președinta parlamentului, Zinaida Grecinîi, a deconectat microfonului lui Mihai Popșoi. Acesta și-a continuat pledoaria fără microfon.
Precizăm că, în cadrul unui discurs la Academia de Științe din luna noiembrie a anului 2016, în plin conflict armat din regiunea Donbas, Gaiciuc a venit cu cuvinte de laudă la adresa celor din urmă.
„În Donbas militari sunt în jur de 10 mii, practic ca armata națională a Moldovei. Iar armata ucraineană este 168 de mii. Spiritul, credința e mai eficace în luptă dacă ostașul crede în comandantul său, își iubește patria…el atunci și cu armament nu așa sofisticat ca la inamic, va câștiga”, a declarat Gaiciuc.
Contactat de NM, Victor Gaiciuc a spus că este într-o ședință și va reveni cu o reacție mai târziu.
Pe 5 mai, într-o postare pe facebook, scriam că la şefia Apărării ar putea reveni cel care, prin luna noiembrie a anului trecut, de la tribuna Academiei de Științe, ridica în slăvi şi oferea ca exemplu „demn de urmat” mercenarii ruşi care luptă astăzi în Estul Ucrainei. Astăzi, portalul tribuna, scrie că „La Ministerul Apărării ar urma să vină în funcţia de ministru, generalul Victor Gaiciuc.” Igor Dodon este nașul de cununie al fiului mai mic al lui Victor Gaiciuc. Vă invit să vedeţi exemplul deşănţat oferit de Gaiciuc, atunci când vorbea despre eficienţa unei armate.
Geplaatst door Vasile Munteanu op Vrijdag 26 mei 2017