Parlamentul Republicii Moldova

(VIDEO) Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria eroilor războiului de pe Nistru. Grosu: „Datoria noastră este să păstrăm pacea”

Deputații i-au comemorat, în ședința plenară din 2 martie, pe eroii războiului de pe Nistru, păstrând un minut de reculegere pentru toți cei care și-au dat viața, apărând țara. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că războiul din 1992 a lăsat un bilanț negru în istoria țării noastre și a deschis o rană care nu se va cicatriza niciodată.

„Sute de polițiști, voluntari, oameni simpli din toată țara au răspuns apelului național și au mers la Nistru pentru a-și apăra patria. Din păcate, totul se întâmplă chiar în ziua în care Republica Moldova era acceptată ca membru ONU”, a precizat Președintele Parlamentului.

Șeful legislativului a transmis cuvinte de gratitudine și onoare tuturor celor care au participat la acele evenimente, inclusiv deputaților din actuala legislatură care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței a Republicii Moldova – Boris Marcoci, Valeriu Muduc, Boris Popa și Veaceslav Nigai, dar și celor 3 angajați ai Secretariatului Parlamentului – Iurie Moscalu, Pavel Botnaru și Victor Chihai.

Președintele Parlamentului a subliniat, în mesajul public transmis, că Republica Moldova a optat și va opta pentru PACE și nu va accepta niciodată repetarea tragediei din perioada anilor  1990 – 1992.

„Datoria noastră este să păstrăm cu orice preț pacea pentru care au luptat eroii noștri. În aceste vremuri tulburi, încă o dată ne convingem cât de puternică este dragostea de ţară și această dragoste dumneavoastră ați demonstrat-o acum 31 de ani, dar și în toți acești ani”, a spus Igor Grosu.

Astăzi, se împlinesc 31 de ani de la începutul războiului de pe Nistru și tot astăzi Republica Moldova marchează Ziua Memoriei și Recunoștinței.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: