VIDEO Dezbateri electorale la Comrat, obligatoriu în limba română. Doar un candidat din 8 a venit
Full Article 2 minutes read

VIDEO Dezbateri electorale la Comrat, obligatoriu în limba română. Doar un candidat din 8 a venit

Postul național de radio – Radio Moldova – și postul public de televiziune – Moldova 1 – a chemat la dezbateri cei opt candidați la funcția de primar al orașului Comrat din Găgăuzia, însă doar unul și-a făcut apariția. Se întâmplă după ce Teleradio-Moldova, compania care deține postul de radio și televiziunea, a adoptat o regulă care prevede că dezbaterile se desfășoară doar în limba română.

La dezbaterile de la Radio Moldova și Moldova 1 a participat doar un candidat la funcția de primar de Comrat dintr-un total de opt persoane – actualul edil al orașului Serghei Anastasov. Dezbaterile cu concurentul electoral din Comrat au avut loc pe 21 octombrie.

Atât la dezbaterea televizată, cât și la cea radiofonică, prezentatorii l-au informat pe Anastasov despre regulile acesteia înainte de începerea emisiunii, inclusiv despre necesitatea de a vorbi în limba română.

În context, amintim că Radio Moldova și Moldova 1 au dat-o afară pe candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, de la dezbaterile electorale din 29 octombrie, pe motiv că a vorbit în limba rusă. În timp ce conducerea companiei face trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română, Caraman se plânge că TRM i-ar fi încălcat drepturile. Ea a anunțat că va sesiza organele competente. Detalii – AICI.

***

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Potrivit Comisiei Electoarale Centrale (CEC), în cursa electorală pentru funcția de primar de Comrat sunt înscriși opt concurenți.

Lista candidaților la șefia Primăriei Comrat:

1. Nicolai Dudoglo (candidat independent);
2. Serghei Anastasov (candidat independent);
3. Sergei Chiulaflî (candidat independent);
4. Ivan Dimitroglo (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova);
5. Valeri Cîssa (Partidul „Renaștere”);
6. Vasili Novac (candidat independent);
7. Maria Plucci (candidat independent);
8. Vladimir Iachimov (candidat independent);


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: