VIDEO „Emoțional trebuie să fii puternică”. Declarațiile unei tinere din Moldova, care face serviciul militar în Israel

O moldoveancă în vârstă de 24 de ani este stabilită în Israel și tot acolo face serviciul militar. Moldoveanca consideră Israelul casa ei, așa precum și Republica Moldova. În cadrul unor declarații pentru protv.md, tânăra s-a arătat convinsă că Israelul va trecere de momentele grele. Acum, a adăugat moldoveanca, „emoțional trebuie să fii puternică”. 

„Cum Moldova este casa mea, aici – Israelul este casa mea”, a povestit tânăra. „Emoțional trebuie să fii puternică. În ziua de azi, atât femeile cât și bărbații – toți suntem la un nivel, și asta îmi place foarte mult în țara asta”, a adăugat ea.

În acest an, moldoveanca își va încheia serviciul militar care a durat 2 ani și este convinsă că va continua să activeze în armată.

Ea a povestit despre primele zile de conflict militar în Israel. „Când m-a prins, m-am sculat și am zis că eu sunt aici, ne apărăm țara. Sperăm foarte mult să trecem peste aceasta. Țin la țara Israel, știu, sunt convinsă că o să trecem peste aceasta”, a comunicat moldoveanca.

Și mama ei este stabilită în Israel, în orașul Haifa. Femeia a spus că fata ei „este în siguranță”. „Până când este în siguranță, dar nu-i suta de procente. Retrăim. Nopți nedormite”, a adăugat femeia. Ea a menționat că în acest zile în regiunea ei este liniște și că merge la muncă: „Israelul este o țară unită. Sperăm să fie odată pace și liniște. Ne rugăm în fiecare zi”.

„Israelul a trecut peste foarte multe probleme și acum sunt suta de procente că o să trecem și peste aceasta, doar să fim tari și să nu aplecăm capul în jos”, a menționat la rândul ei tânăra moldoveancă.

Un bărbat din Republica Moldova, care muncește și el în Israel și care locuiește în orașul Așkelon, a spus pentru sursa citată că „până acum a fost mai periculos”. „La moment s-a liniștit”, a comunicat bărbatul.

 

Recent, ambasadorul Moldovei în Israel Alexandr Roitman declara că, oficial, în Israel se află circa 13 000 cetățeni moldoveni: 7000 în construcții și 5000 îngrijiri la domiciliu. În Fâșia Gaza se aflau oficial circa 100 de moldoveni.

Amintim că un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de 11 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE). Potrivit Chișinăului, moldoveanul lucra în apropierea zonei de conflict.

Pe 13 octombrie a apărut informația că un cetățean al Republicii Moldova, locuitor al regiunii transnistrene, a fost rănit în Israel. Potrivit presei locale, bărbatul a fost rănit ușor în urma unui atac cu rachete asupra Tel Avivului. El a declarat că mergea pe bicicletă când, în apropiere de el, a căzut o rachetă. Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, însă a fost rapid externat, pentru că ar fi suferit răni ușoare, în urma incidentului.

Pe 18 octombrie, armata israeliană a publicat o actualizare potrivit căreia, în total, de la începutul conflictului militar, doi moldoveni și-ar fi pierdut viața în Israel. Diplomația de la Chișinău menționa că documentează informația și va veni cu precizări ulterior. Pe 20 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că „persoana decedată nu avea cetățenia Republicii Moldova, cu toate că s-a născut în țara noastră”.

Potrivit informațiilor MAEIE din 20 octombrie, în total de la începutul războiului din Israel au revenit 1622 cetățeni moldoveni, iar 548 au plecat spre Tel-Aviv.

***

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând locuitori și luând ostatici. Ce este Hamas? Ce este Fâșia Gaza? De ce se luptă Israelul și Hamas? Găsiți explicația aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: