Pexels

VIDEO Energoatom: În cazul unui accident nuclear la Zaporojie, un nor de radiații ar acoperi aproape toată Moldova

Energoatom a publicat noi prognoze ale poluării cu radiații în cazul unui accident la Centrala Nucleară Zaporojie. De această dată, experții au calculat că norul de radiații ar putea acoperi aproape toată Moldova.

Specialiștii Energoatom au elaborat două prognoze. Primul se bazează pe direcția și viteza de mișcare a maselor de aer și condițiile meteorologice în perioada 26-28 august. Astfel, conform calculelor specialiștilor, în cazul unui accident la a șasea unitate de putere a Centralei Zaporojie, norul de radiații se va răspândi spre sud – va acoperi aproape toată Moldova, regiunile de sud ale Ucrainei și regiunile de sud-vest ale Rusiei.

A doua prognoză se bazează pe condițiile meteo între 29 și 31 august. De data aceasta, pe lângă Ucraina, radiațiile vor afecta și teritoriile Turciei, Georgiei și Armeniei.

De asemenea, ministrul de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a spus duminică că armata rusă ar trebui să părăsească teritoriul centralei nucleare Zaporojie cât mai curând posibil, întrucât prezența lor la stație pune în pericol întregul continent.

Amintim că savanții Institutului Ucrainean de Hidrometeorologie și cei ai Academiei Naționale de Științe din Ucraina au mai creat recent calculator o simulare în care se vede cum s-ar putea deplasa undele radioactive, în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Potrivit datelor de atunci, norul toxic ar fi afectat nordul Moldovei.

***

Precizăm că forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

colaj NM

Guvernul versus Primăria. Cum concertul lui Usatîi cu artiști ruși a provocat critici și acuzații

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 15 iulie concertul organizat în ajun de politicianul Renato Usatîi în centrul Chișinăului, care a reunit artiști ruși. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

Criticile Guvernului

În cadrul unei conferințe de presă, Daniel Vodă a declarat că concertul cu artiști ruși organizat de Ustîi, care a avut loc în preajma expoziției „Trenul durerii”, este „o insultă la adresa memoriei noastre colective”.

Faptul că un artist nu înseamnă că statul încurajează asemenea prezență pe teritoriul său. Dimpotrivă, am folosit condamnarea culturii ca instrument de propagandă – aspect pe care l-am atestat în ultima perioadă, în special în cazul artiștilor care vin din Federația Rusă, un stat agresor care continuă războiul brutal împotriva Ucrainei. (…) Este adevărat că Primăria Chișinău, ca autoritate locală, trebuie să dea explicații cum a permis de altfel de comun cu acest organizator să facă acest spectacol în preajma unui alt eveniment organizat de Guvern. Vorbesc despre expoziția „Trenul durerii”. Guvernul condamnă această bătaie de joc. O consideră ca fiind iresponsabilă”, a declarat Daniel Vodă.

Reprezentantul Guvernului a mai spus că decizia privind interzicerea intrării unor persoane pe teritoriul Republicii Moldova poate fi luată în baza unui probatoriu solid.

Există instituții în Republica Moldova, nu politicieni, nu oameni care vor să vină pe baza acestor concerte în Parlament și să-și facă promovare, imagine și PR. Vorbim despre instituții, oameni care își fac datoria sincer, ca fiecare om din această țară care lucrează cinstit, care evaluează riscurile. Aceste instituții, în fiecare caz, prezintă aceste informații la autoritățile competente. Unica autoritate competentă să decidă dacă o persoană intră în țară sau nu este ofițerul care este la ghișeu la Poliția de Frontieră, la aeroport sau la punctele terestre de trecere a frontierei de stat. În cazul acestor informații se iau mai multe informații. (…) În cazul în care cumulul de informații nu este suficient pentru a interzice accesul în baza legii, atunci statul oricum monitorizează. Ministerul Culturii și alte instituții monitorizează modul în care se comportă și ce fel de acțiuni întreprinde acest artist, inclusiv ce fel de declarații face. Dacă, de exemplu, cineva din artiști, indiferent de țara lor de origine, are afirmații sau declarații care contravin intereselor R. Moldova sau sunt atacuri la adresa țării noastre, pentru acești artiști calea de intrare în țară sigur că va fi interzisă”, a menționat Vodă.

Reacția Primăriei municipiului Chișinău

Mai târziu, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la declarațiile lui Vodă care au vizat primăria.

Primăria Chișinău răspunde pentru evenimentele organizate de municipalitate. În alte cazuri, când sunt organizate evenimente pe teritoriul municipiului Chișinău, primăria, conform legii, este notificată, respectiv nu autorizează evenimente, așa cum a menționat, în mod manipulator, colegul meu din Guvern. Aceste declarații sunt manipulatorii, deoarece, folosind tribuna Guvernului, spune minciuni și aduce acuzații nefondate. În timp ce angajații structurilor de stat nu au pretenții la organizator și invitați, politic aruncă vina, așa cum s-au obișnuit pe orice subiect, pe Primăria Chișinău”, a spus Ixari.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: