VIDEO Flashmob la o fabrică de reciclare a anvelopelor uzate. Cantaragiu: Promovați un agent fără autorizație de mediu
Full Article 5 minutes read

VIDEO Flashmob la o fabrică de reciclare a anvelopelor uzate. Cantaragiu: Promovați un agent fără autorizație de mediu

Reprezentanții Partidului Verde Ecologist a organizat un flashmob la o fabrică de reciclare a anvelopelor uzate. Activiștii au invitat la manifestanție și pe ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu, dar și pe deputații Ina Coșeru și Alex Trubca, însă aceștia nu au venit. Ministra Mediului a adresat însă o scrisoare publică organizatorilor și a menționat că agentul economic pe care îl promovează nu ar deține autorizație de mediu și autorizație de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe.

Activiștii de mediu se pronunță împotriva poluării și au criticat proiectul de lege cu privire la autorizarea incinerării anvelopelor uzate.

Noi suntem contra acestei proceduri. Da, există o problemă, avem multe anvelope care trebuie reciclate, dar sunt și alte modalități, care nu sunt atât de dăunătoare pentru mediu. La toate dezbaterile la care am asistat nu am primit răspuns de la Minister sau deputați cum vor funcționa aceste uzine, fabrici de incinerare a anveloperelor. Am înțeles că își doresc doar modificarea legii, iar restul nu cunosc nimic”, a declarat Antatolie Prohnițchi, lider interimar al Partidului Verde Ecologist.

Politicianul a precizat că manifestația a fost organizată la fabrica de reciclare a anvelopelor uzate, întrucât aici se utilizează o metodă alternativă incinerării.

Noi nu facem lobby, reclamă pentru ei. Este o realitate. Au propus altă metodă de prelucrare a anvelopelor uzate, care este practicată și în UE. Cu toate că unii deputați spun că, în Europa, sunt uzine de incinerare, dar nu spun și faptul că, în UE, este bine pus la punct sistemul de monitorizare a calității aerului, inclusiv în urma incinerării anvelopelor. Iar dacă o uzină încalcă normele, ea se oprește. În Moldova nu este așa ceva și nu pot instituțiile de stat să monitorizeze calitatea aerului”, a adăugat acesta.

De cealaltă parte, ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu a acordat un răspuns public la invitația Partidului Verde Ecologist. Ea a precizat că nu poate veni la discuții, întrucât în fiecare luni trebuie să participe la ședința Guvernului. Aceasta a mai menționat că susține, în primul rând, reciclarea deșeurilor, iar în al doilea rând – valorificarea energetică a acestora.

În același timp, știința încă nu a creat opțiuni de reciclare pentru toate tipurile de materiale care astăzi se produc sau sunt produse a componente combinate, produse contaminate, care fac ca reciclarea să nu fie posibilă sau competitivă și acestea pot fi transformate în energie. Sunt deșeuri cu valoare calorică ridicată, multe din ele fiind fabricate din țiței, precum sunt și anvelopele”, a argumentat aceasta.

Ministrul Mediului s-a referit și la agenții economici și a remarcat că aceștia trebuie să dețină autorizații de mediu, care să respecte rigorile impuse de legislație.

Am căutat ieri pe pagina Agenției de Mediu care-i statutul autorizațiilor de mediu pentru agentul economic pe care-l recomandați și țin să constat cu regret că acesta nu deține autorizație de mediu de gestionare a deșeurilor valabilă și nici nu găsesc autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe – https://am.gov.md/ro/node/252 . Voi solicita informație mai detaliată de la instituțiile din subordine, dar dacă agentul economic nu respectă legislatia de mediu, atunci este foarte regretabil și este regretabil că dvs promovați astfel de acțiuni”, a răspuns Cantaragiu.

 

Anterior, activiștii au protestat și în fața Guvernului și au adresat o scrisoare premierului Natalia Gavrilița, prin care critică activitatea ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Anvelopele vechi, cele pe care șoferii le aruncă o dată la câțiva ani, nu se mai incinerează în Republica Moldova din 2017, când parlamentul a introdus o interdicție, spunând că arderea cauciucului dăunează mediului ambiant. De atunci, aceste anvelope, iar în R. Moldova sunt înregistrate peste un milion de vehicule, fiecare cu cel puțin patru roți, sunt duse la gunoiști, depozitate sau arse necontrolat. Noua majoritate parlamentară spune că acest lucru aduce daune ecologice și mai mari, așa încât a adoptat, pe 9 decembrie, în prima lectură o lege pentru reluarea incinerării în condiții optime, cu purificarea emisiilor.

Singura societate comercială care teoretic ar avea capacitatea să incinereze eficient anvelopele și să filtreze gazele nocive rezultate este uzina de ciment Lafarge, de la Rezina. Un grup de deputați ai partidului de la guvernare, PAS, s-a deplasat săptămâna trecută la Mateuți și Păpăuți, raionul Rezina, încercând să aplaneze un conflict local care a căpătat amploare națională. Uzina de ciment de la Rezina ar putea fi autorizată să incinereze anvelope uzate, dacă inițiativa guvernării va fi votată și în a doua lectură, doar că localnicii se opun, invocând calitatea proastă a aerului, scrie Europa Liberă.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: