(VIDEO) Gavrilița, despre contractul MGRES : ,,Energia electrică trebuie economisită indiferent de preț și contracte!”
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Gavrilița, despre contractul MGRES : ,,Energia electrică trebuie economisită indiferent de preț și contracte!”

Moldovenii ar trebui să continue să economisească energia electrică. Este îndemnul prim-ministrei, Natalia Gavrilița, exprimat în cadrul unui interviu oferit pentru Nord News. Șefa Executivului a declarat că cetățenii trebuie să fie responsabili de consumul energiei, indiferent de unde vine lumina. Totodată, premierul a mai menționat că în 2023, o prioritate a Guvernului va fi implementarea proiectelor de eficientizarea energetică, scrie NordNews.

,,Eu cred că noi trebuie să eficientizăm consumul nostru de energie, indiferent de contractele care sunt semnate sau preț. Trebuie să facem acest lucru pentru că, în primul rând, asta este bine pentru planeta noastră. Trebuie să trecem treptat la un consum mai responsabil, mai modest, din surse regenerabile. Sun tehnologii care ne permit să izolăm mai bine clădirile, să folosim mai judicios energia și eu cred că asta este bine și pentru competivitatea produselor noastre, și pentru moderarea creșterii prețurilor, și pentru dezvoltarea pe termen lung într-un mediu înconjurător sănătos. De aceea, noi vom continua să punem accent pe proiecte de eficiență energetică. Avem și programe de încurajare a sectorului privat. Să investească în eficiența energetică prin resurse regenerabile. Avem și proiecte semnificative care vor începe în anul 2023 pentru termoizolarea instituțiilor publice, în primul rând a spitalelor, dar și a unor școli sau clădiri mari care sunt făcute încă în secolul trecut, și nu sunt eficiente din punct de vedere a utilizării energiei. În același timp, vom continua diversificarea accesului investițiilor în infrastructură potrivită și creșterea ponderii surselor regenerabile”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Amintim că, în decembrie 2022, compania de stat Energocom a semnat un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), controlată de o companie de stat din Rusia, pentru luna decembrie, astfel întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom merge spre regiunea transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: