Locuitorii regiunii transnistrene de la bloc încep să păstreze în apartamente butelii cu gaz, în pofida riscurilor care le prezintă această practică. Iar responsabilii au pregătit cel de-al cincilea bloc energetic al Centralei MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, pentru producerea curentului electric. Evenimentele au loc pe fundalul unei potențiale crize energetice, care ar putea începe în anul 2025, în cazul întreruperii livrărilor de gaze din Federația Rusă.
Presa locală scrie că locuitorii regiunii transnistrene au început să aducă în apartamente butelii cu gaz, fiind înregistrate câteva cazuri. În acest context, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au publicat un video în care atrag atenția că utilizarea buteliilor cu gaz este interzisă în apartamente din cauza riscului de scurgeri, care ar putea duce la explozii sau intoxicații.
De asemenea, responsabilii au pregătit cel de-al cincilea bloc energetic al Centralei MGRES, care funcționează pe cărbune, pentru a fi dat în exploatare cu câteva zile înainte de Anul Nou. Astfel, începând cu 1 ianuarie, ora 00:00, se va trece la producerea energiei electrice pe bază de cărbune. Blocul energetic va produce în medie 150 MW, iar această cantitate este suficientă pentru a acoperi necesitățile de consum ale regiunii transnistrene, au comunicat reprezentanții MGRES.
Precizăm că aceste evenimente au loc pe fundalul unei potențiale crize energetice care ar putea apărea în regiunea transnistreană, anul viitor. La 1 ianuarie 2025, expiră contractul privind tranzitul gazului rusesc livrat către Europa, inclusiv regiunea tranistreană, prin Ucraina, iar Kievul nu îl va prelungi în contextul invaziei Federației Ruse. Gazprom ar putea continua livrările de gaz în stânga Nistrului prin intermediul gazoductului trans-balcanic, însă există riscul ca acest lucru să nu se întâmple, fiindcă concernul rusesc leagă acest subiect de achitarea pretinsei datorii a malului drept.
***
Actualmente, 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din aceste cantități sunt asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!