VIDEO Gazprom atenționează Moldova să-și onoreze angajamentele contractuale: „Să plătească integral și la timp”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Gazprom atenționează Moldova să-și onoreze angajamentele contractuale: „Să plătească integral și la timp”

Concernul rus Gazprom vine cu explicații după ce a dat curs solicitării Moldovagaz de a amâna plata avansului pentru furnizarea gazelor naturale în luna august. Într-o intervenție pentru postul rusesc Rossia 24, reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că compania așteaptă, în schimb, ca Moldova să își respecte angajamentele contractuale și să achite integral și la timp pentru gazele rusești livrate.  

„Pe 22 august, conform condițiilor contractuale, este data de plată pentru livrările gazelor rusești în Moldova pentru luna iulie și plata avansului pentru furnizarea gazelor rusești în august. Compania Moldovagaz a putut să-și onoreze plata doar pentru luna iulie. M-am adresat către Gazprom cu rugămintea de a amâna achitarea avansului pentru livrările din august până la 1 septembrie. Gazprom a dat curs solicitării în regim de excepție reieșind din faptul că Moldovagaz își va onora, și în continuare, angajamentele contractuale de a plăti integral și la timp”, a declarat Serghei Kuprianov pentru Rossia 24.

Precizăm că Gazprom a acceptat, pe 22 august, solicitarea făcută de „Moldovagaz” prin care a cerut amânarea plății avansului pentru furnizarea gazelor naturale în luna august până la 1 august. În aceeași zi, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că țara noastră a achitat companiei energetice din Rusia pentru gazele naturale din luna iulie.

Ulterior acestei decizii, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a spus că în viitorul apropiat se va adresa Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova cu o propunere de a lua în considerare opțiunile de soluționare a problemei achitării livrărilor de gaze naturale în lunile august și septembrie pentru a asigura alimentarea neîntreruptă cu gaze naturale a Republicii Moldova.

Într-un comentariu pentru ProTv, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că acțiunile statului deja au fost anunțate, iar acum compania Moldovagaz ar urma să găsească soluții.

„Noi avem gaz în stoc pentru luna septembrie. Acum Moldovagaz trebuie să găsească soluții, inclusiv prin a înțelege că Gazprom este de fapt acționarul Moldovagaz, care controlează 65 la sută din acțiuni. Guvernul a făcut în ultimul an tot ce a putut pentru a asigura plățile la timp. Credem că acum e momentul ca și acționarul cel mai mare al Moldovagaz să accepte de fapt solicitarea acestora de a permite achitarea pe o perioadă mai lungă, adică până la sfârșitul anului 2022”, a declarat Spînu pentru ProTv.

***

Amintim că, pe 4 august, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei/1 m3. Noul tarif a intrat în vigoare de la 1 august. Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei/1m3 de gaz, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de $1458, iar în septembrie ar putea ajunge la $1692 pentru 1000 m3.

ANRE a stabilit tariful reieșind din prețul mediu de achiziție din 2022 – de $899/1000 m3 de gaz și a precizat că metodologia de calcul a tarifului nu permite includerea prețului potențial de achiziție.

Anterior, Moldovagaz a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale amânarea achitării taxei TVA și introducerea plății în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: