VIDEO „Genul neutru nu există, dar limba moldovenească – da”. Mesajul Mariei Zaharova pentru cetățenii Republicii Moldova
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Genul neutru nu există, dar limba moldovenească – da”. Mesajul Mariei Zaharova pentru cetățenii Republicii Moldova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să țină minte că „limba moldovenească există”. Declarația a fost făcută pe 6 martie, în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În același timp, reprezentanta MAE-ului de la Moscova a făcut o paralelă între așa-numita „limbă moldovenească” și genuri. Zaharova a spus că existența „limbii moldovenești” este la fel de adevărată precum existența a doar două genuri – masculin și feminin.

Zaharova a spus că a discutat cu cele circa 300 de persoane din Moldova care au venit la festival, iar acestea ar fi „rugat-o să înregistreze un mesaj video pentru moldoveni”.

Sinceră să fiu, le-am spus o frază – îi iubim, vom dezvolta relații prietenești. Și cel mai important: ține-ți minte – atrag atenția cetățenilor Moldovei – că limba moldovenească există. Confirmarea acestui lucru este destul de ciudată în secolul XXI. Dar, pe de altă parte, în prezent trebuie să dovedim că există și două genuri. Da, asta se înscrie în același rând. (…) Unii cred că există 80 de genuri, dar de fapt există două genuri. Iar genul neutru nu există, dar limba moldovenească – da!”, a declarat Zaharova.

Amintim că despre faptul că limba de stat în Republica Moldova este română se menționează încă în Declarația de Independență a țării, adoptată în anul 1991. În martie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” au fost înlocuite cu „limba română” în Constituție și legislație.

***

Festivalul Mondial al Tineretului 2024 se desfășoară în orașul Soci, în perioada 29 februarie – 7 martie. Rusia a declarat că 20 000 de persoane din 190 de țări participă la festiva. NewsMaker nu a reușit să găsească detalii despre despre țările-participante și numărul delegațiilor.

Totuși, la eveniment și-au anunțat participarea mai multe partide din Moldova. Este vorba despre „Garda Tânără” a PSRM și activiștii Partidului „Renaștere” – controlat de oligarhul Ilan Șor, condamnat la închisoare. La festival a participat și bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, care, la fel, este afiliată lui Șor, precum și alți reprezentanți ai autonomiei.

De asemenea, presa de la Tiraspol a menționat participarea unor grupuri din regiunea transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: