РИА Новости

VIDEO „Genul neutru nu există, dar limba moldovenească – da”. Mesajul Mariei Zaharova pentru cetățenii Republicii Moldova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să țină minte că „limba moldovenească există”. Declarația a fost făcută pe 6 martie, în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În același timp, reprezentanta MAE-ului de la Moscova a făcut o paralelă între așa-numita „limbă moldovenească” și genuri. Zaharova a spus că existența „limbii moldovenești” este la fel de adevărată precum existența a doar două genuri – masculin și feminin.

Zaharova a spus că a discutat cu cele circa 300 de persoane din Moldova care au venit la festival, iar acestea ar fi „rugat-o să înregistreze un mesaj video pentru moldoveni”.

Sinceră să fiu, le-am spus o frază – îi iubim, vom dezvolta relații prietenești. Și cel mai important: ține-ți minte – atrag atenția cetățenilor Moldovei – că limba moldovenească există. Confirmarea acestui lucru este destul de ciudată în secolul XXI. Dar, pe de altă parte, în prezent trebuie să dovedim că există și două genuri. Da, asta se înscrie în același rând. (…) Unii cred că există 80 de genuri, dar de fapt există două genuri. Iar genul neutru nu există, dar limba moldovenească – da!”, a declarat Zaharova.

Amintim că despre faptul că limba de stat în Republica Moldova este română se menționează încă în Declarația de Independență a țării, adoptată în anul 1991. În martie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” au fost înlocuite cu „limba română” în Constituție și legislație.

***

Festivalul Mondial al Tineretului 2024 se desfășoară în orașul Soci, în perioada 29 februarie – 7 martie. Rusia a declarat că 20 000 de persoane din 190 de țări participă la festiva. NewsMaker nu a reușit să găsească detalii despre despre țările-participante și numărul delegațiilor.

Totuși, la eveniment și-au anunțat participarea mai multe partide din Moldova. Este vorba despre „Garda Tânără” a PSRM și activiștii Partidului „Renaștere” – controlat de oligarhul Ilan Șor, condamnat la închisoare. La festival a participat și bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, care, la fel, este afiliată lui Șor, precum și alți reprezentanți ai autonomiei.

De asemenea, presa de la Tiraspol a menționat participarea unor grupuri din regiunea transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: