VIDEO Igor Dodon nu va putea merge în acest an pe muntele Athos: „Știam că nu o să-mi permită”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Igor Dodon nu va putea merge în acest an pe muntele Athos: „Știam că nu o să-mi permită”

Fostul președinte al țării Igor Dodon nu va putea merge în acest an în pelerinaj pe muntele Athos. Magistrații Curții Supreme de Justiție i-au respins solicitarea de a i se permite o deplasare în Grecia, pentru câteva zile. Dodon spune că s-a așteptat la o asemenea decizie și pentru el a fost „principial” să prezinte cetățenilor cum stau lucrurile în justiție.

„Știam că nu o să-mi permită să plec pe muntele Athos. Pentru mine lucrul acesta era evident, pentru că s-a văzut cum s-a comportat și procurorul, și judecătorii pe parcursul întregii perioade. Pentru mine era principial, stimați concetățeni, să vedeți cu ce justiție avem de afacere. Nu mi-au permis cu copilul să plec în România, că avea nevoie de un tratament, și nu mi-au permis acum să merg, suntem în postul cel mare, pe muntele Athos. Este vorba de un lucru sfânt înainte de post, înainte de Paște”, a spus Dodon.

De altfel, Dodon a adăugat că nu intenționează să plece din țară. „Eu am doar o singură cetățenie, cetățenia Republicii Moldova. Nu am de gând să plec din țară. Voi sta aici pentru ca să lupt cu această guvernare. Alte planuri nu am”, a conchis el.

Amintim că anterior, inculpatul a cerut magistraților Curții Supreme de Justiție să-i permită să plece pentru câteva zile pe muntele Athos.

În acest context mai amintim că în ianuarie, avocații lui Dodon au solicitat judecătorilor permisiunea ca fostul șef de stat să părăsească teritoriului Republicii Moldova, pe motiv că fiul său are nevoie de un tratament de reabilitare. În cerere era indicat că urmează să plece împreună cu soția sa în România, localitatea Tîrgu Ocna. Deplasarea urma să aibă loc în perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2023.

Pe 26 ianuarie, Dodon susținea că procurorii i-au interogat pe medicii care i-au prescris tratament fiului său. Totodată, potrivit lui Dodon, ar fi fost ridicată arhiva medicală a copilului său minor, iar medicii ar fi fost amenințați cu testul de poligraf.

Tot pe 26 ianuarie, procurorii a cerut înlocuirea măsurii obligarea de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu. „Medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila la rugămintea unei colege”, a comunicat Procuratura Anticorupție.

Procurorii mai menționau că, potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Pe 27 ianuarie, Igor Dodon a anunțat că a decis să își anuleze călătoria în România. Acesta și-a justificat decizia prin faptul că soția sa are interdicție de a părăsi țara, dar și prin anumite presiuni asupra medicilor care au recomandat deplasarea și asupra anumitor membri ai familiei sale.

***

Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: