Un copil dintr-un centru de plasament din Republica Moldova a fost violat de un coleg mai mare, iar autoritățile tutelare, poliția și Procuratura s-ar fi eschivat de la pornirea urmăririi penale. Dezvăluirea a fost făcută de către Avocatul Copilului Maia Bănărescu, într-un interviu pentru IPN, pe tema injustiției. Oficialul a vorbit și despre un alt caz, care urmează a fi examinat de judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), în care doi copii au fost luați de lângă tată pe motivul suspiciunii de abuz sexual, însă instanța de judecată nu a reușit să ajungă la o finalitate timp de trei ani.
Maia Bănărescu a constatat că nu toate cazurile de abuz al copilului, inclusiv cel sexual, sunt declarate și denunțate. În alte cazuri, minorul poate să povestească abia peste câțiva ani prin ce a trecut. În cazul copiiilor din centrele de plasament, situația este și mai gravă. Avocatul Copilului a relatat despre un caz pe care îl gestionează.
„Un coleg mai mare a abuzat colegul de vârstă mai mică și, peste o perioadă, a comunicat băiatul că a fost supus actului de viol. Autoritățile tutelare responsabile au ignorat acest comunicat. Mai târziu, a ajuns în atenția Poliției și Procuraturii. Toți s-au eschivat, au declarat că nu sunt probe. Și în procesul de judecată practic nu a ajuns acest caz”, a relatat Maia Bănărescu.
Avocatul Copilului a mai spus că multe dintre cazuri nu ajung nici măcar în faza de urmărire penală. Cât despre cele care ajung în instanța de judecată, se întâmplă uneori să fie examinate timp de câțiva ani.
„Este vorba aici și de cât de activi sunt și ceilalți actori, inclusiv judecătorul”, a menționat Avocatul Copilului.
Maia Bănărescu a mai spus că, deși cazurile în care sunt vizați copiii sunt examinate în mod prioritar, judecătorii au în gestiune multe dosare, iar unele dintre ele nici măcar nu sunt documentate așa cum ar trebui.
„Sunt cauze restituite de judecători, pentru că urmărirea penală nu a fost efectivă. Tergiversarea nu se face doar de către judecător, dar ține și de calitatea actelor aduse în instanță. Nu este legal, corect, ca minorul să aștepte luarea deciziei pentru acuzator”, a menționat oficialul.
Maia Bănărescu a relatat un caz despre doi copii care au fost luați din familie, din cauza unui presupus abuz sexual din partea tatălui.
„S-a pornit urmărirea penală pe fapta de abuz de către tată. Și aveam peste trei ani în instanța de judecată, în care nu a fost luată nicio decizie. Ce se face cu copiii? Au fost plasați într-un centru, apoi într-o tutelă în alta, apoi în familia biologică, apoi la altă persoană. Tatăl abordează și o altă problemă – eu nu am o decizie definitivă, există prezumția nevinovăției. Ce facem? de ce nu am acces la copil? Această cauză este comunicată la CEDO și guvernul trebuie să prezinte răspuns pe acest caz”, a precizat Bănărescu.