VIDEO Între protest și faliment: Fermierii s-au pornit cu tractoarele spre capitală
Full Article 4 minutes read

VIDEO Între protest și faliment: Fermierii s-au pornit cu tractoarele spre capitală

Agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au pornit cu tractoarele spre Chișinău. Aceștia intenționează să protesteze fără întrerupere, până la 31 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Pe pagina de Facebook a Asociației „Forța Fermierilor” a fost publicat un videoclip în care se observă mai multe tractoare care se deplasează pe șosea. În înregistrare, vocea de pe fundal a unui bărbat confirmă că tractoarele se îndreaptă spre capitală.

Ne-am pornit spre Chișinău. Bravo agricultorilor care au sânge în ei, care cunosc problemele din agricultură și vor o schimbare, din punct de vedere a situației din agricultură. Vor să facă ceva în țara asta. Coloana se întinde mai lung din cauza faptului că Poliția menționează să fie până la 500 de metri între fiecare tractor. Băieți, nu stați pe gânduri! Trebuie să vă cereți drepturile și împreună suntem o forță”, a spus bărbatul.

Precizăm că Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va ieși la un protest masiv, împreună cu Federația Națională a Fermierilor. Manifestanții intenționau să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Potrivit unei declarații prealabile a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova către Primăria Chișinău, circa 1 000 de protestatari intenționează să iasă la protest, cu 500 unități de tehnică agricolă.

Fermierii – supărați pe Guvern

Fermierii motivează protestele prin faptul că Guvernul nu întreprinde destule măsuri pentru a atenua starea precară din agricultură, generată de seceta puternică din acest an. Aceștia susțin că, dacă Executivul nu va interveni, vor intra în faliment.

În aceste context, agricultorii cer autorităților să întreprindă următoarele trei măsuri:

1. Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;

2. Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară;

3. În anul 2024, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele   de floarea soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de   prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plățile directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023.

Ce spune Guvernul

De cealaltă parte, vicepremierul Vladimir Bolea a venit cu o soluție pentru agricultori și a anunțat crearea unui grup de lucru la nivel de Guvern, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii susținea că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.

Totodată, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru a fi oferite sub formă de subvenții fermierilor micro și mici. Pe 20 noiembrie, Executivul a anunțat că prima tranșă, în valoare de 118 milioane de lei, a ajuns în conturile a 958 de agricultori. Guvernul a precizat că restul banilor vor fi achitați până pe 24 noiembrie. Numărul total de solicitanți ajunge la 2161 de fermieri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: