După patru ani în funcţia supremă la Casa Albă şi o jumătate de secol în viaţa politică de la Washington preşedintele Joe Biden şi-a luat miercuri rămas bun. Stând în Biroul Oval, miercuri seara, liderul democrat, rămas cu un singur mandat de preşedinte, s-a folosit de discursul de 19 minute pentru a-şi încadra preşedinţia de patru ani în termenii săi şi pentru a face apel la un brand politic pe care îl vede dispărând rapid, relatează CNN, citat de news.ro.
Pentru ultima dată cu toate posturile de televiziune interesate de el, Biden şi-a prezentat moştenirea politică: una de reconstrucţie şi transformare. Dar, spre deosebire de unele dintre discursurile sale recente, el nu s-a folosit de acest moment pentru a enumera o listă cu realizările sale.
Biden şi-a început discursul spunând că s-a gândit mult la cine este poporul american, făcând referire la simbolul Statuii Libertăţii. Ţara, a spus el, a fost „testată în mod constant”, dar „prin vremuri bune şi vremuri grele, am rezistat la toate”.
Biden a avertizat cu privire la o „oligarhie” în curs de dezvoltare în America, subliniind importanţa de a le impune super-bogaţilor aceleaşi aşteptări ca şi cetăţenilor din clasa muncitoare şi de mijloc.
„Vreau să avertizez ţara cu privire la unele lucruri care mă îngrijorează foarte mult. Şi aceasta este o îngrijorare periculoasă. Este vorba despre concentrarea periculoasă a puterii în mâinile a foarte puţini oameni foarte bogaţi”, a declarat Biden. El a adăugat: „Astăzi, în America se conturează o oligarhie a bogăţiei, puterii şi influenţei extreme, care ameninţă literalmente întreaga noastră democraţie, drepturile şi libertăţile noastre fundamentale, precum şi o şansă corectă pentru toată lumea de a reuşi”.
El nu a numit subiecţii avertismentului său, dar ţintele sale păreau clare: Donald Trump şi Elon Musk, cel mai bogat om din lume, care este pe cale să aibă acces direct către Casa Albă.
Biden crede că va fi nevoie de timp pentru ca realizările sale să fie resimţite. El s-a declarat extrem de mândru de lista de realizări pe care o lasă în urmă şi a spus că nu crede că a primit suficient credit pentru ele.
A trecut în revistă multe dintre acestea, deşi a ales să nu le prezinte în detaliu în timpul ultimei sale apariţii în faţa poporului american. În schimb, a îndemnat la răbdare pe măsură ce dosarul său va fi evaluat, sugerând că istoria l-ar putea vedea diferit faţă de sondaje.
„Va fi nevoie de timp pentru a simţi întregul impact a ceea ce am făcut împreună. Dar seminţele au fost plantate şi vor creşte şi vor înflori în deceniile următoare”, a afirmat cel de-al 46-lea preşedinte al SUA în timpul discursului său de adio.
A enumerat câteva dintre realizări, printre care scăderea preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă pentru persoanele în vârstă, adoptarea unor legi privind siguranţa armelor de foc şi sprijinirea veteranilor în obţinerea asistenţei medicale.
Biden a prezentat, de asemenea, realizările de politică externă şi a subliniat modul în care a „consolidat NATO”.
„Ucraina este încă liberă şi am depăşit competiţia noastră cu China şi multe altele”, a susţinut Biden.
Biden i-a încurajat pe americani să rămână implicaţi în procesul democratic.
„Trebuie să rămânem angajaţi în proces. Ştiu că este frustrant. O şansă corectă este ceea ce caracterizează America. America”, a subliniat Biden. „Toată lumea are dreptul la o şansă corectă, nu la o garanţie, ci doar la o şansă corectă, la un teren de joc echitabil”, arătat el.
Preşedintele a mai spus că „vremea” şi „concentrarea puterii” provoacă diviziune şi i-ar putea face pe oameni să simtă că este obositor să participe la democraţie. Dar el i-a îndemnat pe americani să nu cedeze acestui sentiment. „Nu putem pierde niciodată acest adevăr esenţial” al unei şanse corecte, a punctat el.
Biden şi-a încheiat discursul de adio de miercuri pe o notă optimistă, spunându-le americanilor că încă mai crede „în ideea pentru care această naţiune se ridică”.
„Pentru voi, poporul american, după 50 de ani de serviciu public, vă dau cuvântul meu: încă mai cred în ideea pentru care se ridică această naţiune. O naţiune în care puterea instituţiilor noastre şi caracterul oamenilor noştri contează şi trebuie să dăinuie”, a pledat el.
După ce a avertizat cu privire la o „oligarhie” în creştere şi l-a atacat voalat pe succesorul său pe parcursul discursului său, Biden şi-a încheiat discursul implorându-i pe americani să ducă mai departe viziunea sa plină de speranţă asupra ţării.
„Acum este rândul vostru să staţi de pază. Fie ca voi toţi să fiţi păstrătorii flăcării. Fie ca voi să păstraţi credinţa. Eu iubesc America. Şi voi o iubiţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi. Şi Dumnezeu să ne protejeze trupele. Vă mulţumesc pentru această mare onoare”, a închiat Biden.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!