VIDEO „Jos Maia Sandu”. Protest în fața sediului Delegației UE, în frunte cu un membru PCRM
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Jos Maia Sandu”. Protest în fața sediului Delegației UE, în frunte cu un membru PCRM

Protest în fața sediului Delegației Uniunii Europene de la Chișinău. Manifestanții au declarat că „tot ce se face în țară se face împotriva poporului” și că autoritățile Moldovei nu ar fi independente, dar „conduse de după hotare”. De menționat că lider al protestatarilor a fost Adrian Domentiuc, membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Domentiuc s-a arătat nemulțumit că oamenii care lucrează în piețe trebuie să dețină aparate de casă.

Nicio persoană particulară, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească, nu poate exercita puterea de stat în numele propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. Tot ce se face în țară se face împotriva poporului, nu pentru popor. Au ajuns să se anine de piețe, să le ia patentele, trebuie aparate de casă. Hai să fim serioși. Are bunicuța ceea de vândut 3 patlajele (n. red roșii) în cruce și trebuie să aibă aparat de casă”, a comunicat Domentiuc, în fața sediului Delegației Uniunii Europene de la Chișinău.

Tot împotriva poporului. Vă spun din ce cauză, pentru că ei nu sunt independenți, ei sunt conduși de după hotare. Pe ei nu-i doare soarta poporului. Jos Maia Sandu”, a adăugat el.

De menționat că manifestanții au venit cu mai multe pancarte. „PAS = dictatorship”, este mesajul de pe una dintre ele.

NM a solicitat o reacție de la Delegația UE, PAS dar și de la reprezentanții Președinției.

UPDATE: Purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate Adriana Vlas a declarat că „statul a fost subjugat intereselor străine și capturat anume în perioada guvernărilor comuniștilor, socialiștilor, Plahotniuc etc.”. „Ceea ce facem acum este să întoarcem țara din drumul dependenței față de Rusia și să o aducem pe calea integrării la o lume civilizată, cea a Uniunii Europene”, a menționat reprezentanta partidului, pentru NM.

Reprezentanții Președinției au spus că nu vor comenta acțiunea.

Amintim că pe 10 ianuarie ministrul Economiei Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu titularii de patentă. Oficialul a remarcat că nu toți 5000 mii de patentari, câți există în Moldova, pot fi acuzați de încălcări sau de rea intenție, dar este timpul ca toți să treacă la activitate independentă.

Acum în activitatea independentă nu trebuie să deţineţi borderouri, contabilitate, raportate. Acum o să primiţi aparatul de casă. El vă ajută să nu trebuiască să duceţi tot felul de hârţoage la FISC. Aparatul de casă de generaţie nouă, care e conectat direct la Fisc, primiţi o dată la trei luni o recipisă care vă calculează 1% din vânzări şi mergeţi la poştă, la bancă şi plătiţi şi gata”, a declarat ministrul.

Ulterior, un grup de patentari a venit la Parlament pentru a cere excluderea termenului limită de activitate în baza patentei de întreprinzător. Aceștia au fost însoțiți de deputatul socialist Grigore Novac. Nemulțumirile au fost expuse la doar o săptămână de la întrevederea cu ministrul Economiei Dumitru Alaiba.

Pe 30 ianuarie, Dumitru Alaiba susținea că a pregătit o ofertă bună pentru patentari. „Nu avem de ce ne ascunde. Avem o ofertă bună, net superioară față de ce au acești oameni acum. Condiții mai bune, fără birocrație și raportare, controale consultative, fără amenzi în primii trei ani, plus finanțare de la stat. Prima dată în 25 de ani statul este gata să investească în acești antreprenori, dându-le un grant”, a adăugat el.

Totuși, Alaiba anunța că „un lucru nu se negociază: aparatul de casă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: