(VIDEO) La baștina lui Dorin Recean. Ce spun sătenii și colegii de școală despre noul prim-ministru
Full Article 6 minutes read

(VIDEO) La baștina lui Dorin Recean. Ce spun sătenii și colegii de școală despre noul prim-ministru

Cel de-al șaisprezecelea prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a născut și a copilărit în nordul Republicii Moldova. Mai exact, în satul Mîndîc, din raionul Drochia, o localitate amplasată pe malul stâng al râului Cubolta, cu aproximativ trei mii de locuitori, un gimnaziu, o biserică și o farmacie. Ultima dată când actualul prim-ministru și-a vizitat satul de baștină a fost în anul 2015, când ocupa funcția de ministru de Interne, scrie NordNews.

,,Sâmbătă, la bazar, toți mândăcenii se bucurau că Recean a nostru o să ne facă bine.

,,Tare mă bucur pentru el. Când am auzit vestea nu puteam să-mi găsesc un loc”, au spus sătenii.

,,Va fi un om care e născut în satul Mîndîc, r. Drochia. Părerea sătenilor este foarte bună despre acest lucru”, a menționat Ion Lupașcu, primarul satului Mîndîc, raionul Drochia.

Dorin Recean se trage dintr-o familie de intelectuali. Tatăl său, Pavel Recean a fost profesor de fizică și matematică, iar mama sa, Eliza Recean, învățătoare de clasele primare. Prin urmare, elevul Dorin Recean a fost și el sârguincios și a absolvit 10 clase cu note maxime.

,,El la toate disciplinele termina cu nota maximă, cu 10. Absolut la toate obiectele, el a fost un elev model pentru toți colegii săi. Noi îl aduceam drept exemplu elevilor din școală, să fie la fel ca Dorin.  Ne-am gândit că Dorin va deveni cineva care va putea inventa ceva, va putea descoperi ceva, va putea face ceva, pe el mereu îl interesa ceva deosebit”, a povestit Olga Cucoș, profesoară de limbă română.

Profesorii spun că, încă din copilărie Dorin Recean avea scopuri clare și bine definite, iar dragostea față de carte a jucat un rol important în cariera sa.

,,Mi-am amintit într-o zi, când am intrat în Cancelarie, se discuta despre o compunere a lui Dorin Recean, în care el scria că el va deveni în viață un conducător al țării sau va fi un lucrător ca nanu Ion. Așa el atunci îl admira pe nanu Ion, un om gospodar, cu responsabilitate, dar care era implicat în târguială”, ne-a spus Nina Jitariuc, profesoară de limba rusă.

Capacitățile și dorința de a fi lider le-a manifestat pe când era elev, dând dovadă de responsabilitate și curaj.

,,Cu Dorin Recean am fost într-o excursie la Odesa. Fără noutatea din prezent, îl văd pe Dorin Recean mâna mea dreaptă în așa excursie. Dorin Recean era acela, când traversam prin piața din Odesa, el era alături de mine, de parcă era un profesor, cu toate că era un elev ca toți ceilalți”, a mai adăugat doamna profesoară.

Pe lângă toate calitățile sale, Dorin Recean avea și un simț al umorului rafinat, povestesc profesorii.

,,El avea un simț al umorului, dar acest simț al umorului îl manifesta atunci când era necesar. Dintr-o parte când îl priveai îți părea că era un copil foarte tăcut, stătea și se gândea până când răspundea, dar când era momentul de a exprima umorul, el o făcea într-un mod foarte cult”, a comunicat Elena Romanovici, diriginta elevului Dorin Recean.

Elevul Dorin Recean fost primul la învățătură, iar în mod special era pasionat de științele exacte și limbi străine, spun foștii lui colegi de clasă.

,,Din clasă el a fost primul cum s-ar spune, cel mai deștept. Era ager și în același timp liniștit, receptiv. Când am avut nevoie de sfaturile lui, el ne-a ajutat. Noi eram mai cu joaca, el mereu era cu cărțile, învăța”, a mărturisit Lilia Golban, colega de clasă a lui Dorin Recean.

Dorin Recean a fost ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova din 2012 până în 2014 în guvernul condus de Vlad Filat, iar după căderea guvernului Filat, în mai 2013, el a rămas ministru de Interne în noul guvern condus de Iurie Leancă. În februarie 2022, el a fost desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

,,Fiind angajatul ministerului de Interne, chiar ministru, revenind în sat, el revenea același om simplu. Cu o mașină simplă, fără bodyguarzi, comunica cu oamenii care îi cereau sfatul, pe care el îi cunoștea. Vizita școala natală același elev sfios și plin de responsabilitate, ceea ce ne-a uimit, pe noi, cadrele didactice”, a comunicat Ludmila Grigor, Directoarea Gimnaziului din s. Mîndîc.

Vestea că Dorin Recean va ocupa una dintre cele trei funcții importante în stat, i-a bucurat pe localnicii din Mîndîc.

,,Eu îl țin minte încă de mic copil, când învăța la școală. Eu cu tatăl lui am fost colegi, am învățat într-o clasă. Știu că a fost ministru de interne, a fost unul sever și corect. Cred că acum, va face ordine. Noi, sătenii tragem nădejde, sperăm, pentru e săteanul nostru”, a spus un consătean.

Programul de activitate  propus de Recean se axează pe dezvoltarea economică prin „relansarea economiei afectată de crizele regionale şi globale”, securitatea statutului și ordine publică. Oamenii au așteptări mari de la guvernul Recean. Ei își doresc să fie pace în țară, pensii mai mari și locuri de muncă bine plătite.

,,Să facă puțină regulă, măcar pace să fie în țară, asta vreau să vă spun.

,,Chiar e omul nostru din sat. Nu am cuvinte.  El, da, da, da, în el am foarte mare nădejde! Vezi că acum, când a intrat el e sărăcie, e război, a fost COVID.

,,Să facă mai mult decât a făcut Gavrilița! Să nu facă doar promisiuni, dar și să le îndeplinească, iar noi vom fi foarte mulțumiți! Pensia mai mare să fie, că eu sunt la pensie. –Dar, ce pensie aveți? –Ei, cu greu, 2480 de lei.  Să fie aici brațe de muncă, să nu se ducă copiii prin străini. Să fie aici. Să facă ca medicamentele să fie mai ieftine”, a spus sătenii.

Oficial, Dorin Recean este fondator la trei companii înregistrate în țara noastră. În 2021 familia Recean a raportat venituri de peste 6,5 milioane de lei, majoritatea banilor- 4,8 milioane de lei, fiind obținuți de soția sa, Stela Recean. Dorin Recean, locuiește într-o casă la sol, amplasată în orășelul Codru din municipiul Chișinău, construită pe un teren cumpărat de familia sa la mijlocul anilor ’90. Valoare pe piață a bunului ar fi de 4,5 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: