Pe 9 noiembrie, în cadrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică au fost audiați reprezentanții Ministerului Apărării cu privire la resturile rachetei doborâte la Naslavcea. În urma audierii, președintele Comisiei Lilian Carp a anunțat ce tip de rachetă a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. „O rachetă de tip „Calibru”, lansată de pe o navă maritimă”, a precizat Carp.
„Noi am solicitat astăzi să vedem care au fost acțiunile întreprinse de Ministerul Apărării. Din informația care a fost prezentată, în urma aterizării explozibilului pe acea insulă care aparține Republicii Moldova, a fost un crater cu o rază de aproximativ 8 metri, o adâncime de aproximativ 2 metri. Alte materiale explozive nu au fost găsite”, a menționat Carp.
Tot el a spus că nu s-a putut depista care a fost cauza prăbușirii. „Sunt două variante. Prima că ar fi fost dată jos de sistemul antiaerian ucrainean, dar este mai puțin probabil ca să poți demonstra acest lucru. Se ia și în calcul că această rachetă ar fi putut cădea fără a ajunge să-și atingă ținta care și-a propus-o”, a declarat Carp.
În baza pieselor, Carp a anunțat ce tip de rachetă a căzut pe teritoriul moldovean.
„Ceea ce spune Ministerul Apărării, este că ar fi o rachetă de tip „Calibru” care ar putea fi lansată de pe o navă maritimă. Este de producție rusească”, a spus el.
Anterior s-a anunțat că în cazul rachetei doborâte la Naslavcea va fi audiat ministrul Anatolie Nosatîi. Cel din urmă nu a participat astăzi la audieri. NM a aflat că în cadrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, astăzi, au fost audiați: șeful Marele Stat Major al Armatei Naționale, comandat al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc și Andrei Corcinit, locotenent colonel.
Amintim că pe 31 octombrie resturile unei rachete, care a fost doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean, a căzut pe teritoriul Republicii Moldova în extremitatea nordică a localității Naslavcea. Incidentul nu a înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că accesul este restricționat în zona din extrimitatea de nord a localității Naslavcea. La fața locului a lucrat o echipă condusă de un procuror, iar poliția de frontieră a supravegheat zona cu ajutorul aparatelor de zbor.
Pe 1 noiembrie, geniștii Armatei Naționale au finisat verificările în zona din extrimitatea de nord a localității Naslavcea, unde a căzut resturile rachetei. Specialiștii au menționat că nu au descoperit obiecte explozibile în zonă.
Autoritățile ucrainene au anunțat că a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, din teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice.
De menționat că, președinta Maia Sandu a efectuat o vizită la Naslavcea. S-a anunțat că vor fi alocate resurse financiare pentru susținerea celor care au avut de pătimit în urma rachetei doborâte. Este vorba despre 21 de gospodării.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!