Kommersant

(VIDEO) Lukașenko: Otrăvirea lui Navalnîi este un fals, pentru a tăia cheful lui Putin de a-și băga nasul în treburile Belarusului

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a declarat în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Rusiei Mihail Mișustin că datele privind otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu o substanță din categoria „Noviciok” sunt false, scrie Meduza.io.

Potrivit lui Lukașenko, serviciile secrete belaruse „ieri sau alaltăieri, înainte de discursul lui Mekel” ar fi interceptat „o discuție interesantă” dintre Germania și Polonia, din care rezultă că Navalnîi nu a fost otrăvit. „O să vă dau să citiți, o să pregătim și o să transmitem FSB-ului (raportul, NM)”, a declarat Lukașenko.

Potrivit liderului de la Minsk, scopul falsificării ar fi „să taie cheful lui Putin de a-și băga nasul în treburile Belarusului”.

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că instituția prezidențială a luată notă de cuvintele lui Lukașenko, însă nu a primit nicio dovadă în acest sens.

https://www.youtube.com/watch?v=Pzas82ScLM4

Amintim că, pe 2 septembrie, conducerea Germaniei a anunțat că Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu o substanță din grupul „Noviciok”. Berlinul a cerut Moscovei „lămuriri” în legătură cu această situație.

Unii deputați și senatori ruși au calificat declarația Germaniei drept „o provocare” și și-au exprimat opinia că în spatele acesteia ar sta SUA, care nu vor să fie finalizată construcția „North Stream – 2”.

Precizăm că, în Belarus, de aproape o lună continuă protestele de amploare față de rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale. Vladimir Putin și-a exprimat susținerea pentru Alexandr Lukașenko și a declarat că a fost formată o rezervă din cadrul angajaților forțelor de ordine, care sunt gata să se îndrepte spre Belarus în cazul în care „elementele extremiste vor provoca dezordini de amploare”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: