(VIDEO) Maia Sandu comentează anunțul privind scoaterea partidului „ȘOR„ în afara legii
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Maia Sandu comentează anunțul privind scoaterea partidului „ȘOR„ în afara legii

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat anunțul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, privind sesizarea prin care va solicita Curții Constituționale să scoată în afara legii Partidul „ȘOR”.

„Domnul ministru este cel care poate să elaboreze pe acest subiect. Dacă Guvernul crede că există suficiente argumente să meargă la Curtea Constituțională, atunci Curtea Constituțională își va expune punctul de vedere. Un partid politic este acel partid care se finanțează transparent și corect. Dacă se finanțează din bani murdari, în mod ilegal, atunci aceasta înseamnă corupție și nu partid politic. Noi trebuie să insistăm așa încât toate partidele politice să respecte legea finanțării partidelor politice”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că astăzi ministrul justiției a anunțat că sesizarea va fi expediată la Guvern și că speră că va fi aprobată la ședința cabinetului de miniștri.

În replică, partidul „ȘOR” susține că sesizarea ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității formațiunii politice, este un abuz grav. 

***

La începutul lunii septembrie, Procuratura a anunțat că Partidul „ȘOR”, ca entitate juridică, are statut de bănuit. Formațiunea este vizată într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțare ilegală şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Mai multe persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber.

În data de 26 noiembrie, după ce guvernul SUA a publicat lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA, în care figurează inclusiv oligarhul cercetat penal în dosarul „frauda bancară” Ilan Șor, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că subiectul lichidării Partidului „ȘOR” va fi readus în discuție.

„Întrebarea aceasta urmează a fi analizată încă o dată prin prisma prevederilor care țin de nedeclararea neconstituționalității unor partide politice. Un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată falsificarea ilegală a acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare. Eu cred că după această decizie putem să discutăm suplimentar”, a declarat anterior Litvinenco.

La rândul ei, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că decizia finală în aces sens îi aparține Parlamentului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: