Maia Sandu

(VIDEO) Maia Sandu comentează anunțul privind scoaterea partidului „ȘOR„ în afara legii

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat anunțul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, privind sesizarea prin care va solicita Curții Constituționale să scoată în afara legii Partidul „ȘOR”.

„Domnul ministru este cel care poate să elaboreze pe acest subiect. Dacă Guvernul crede că există suficiente argumente să meargă la Curtea Constituțională, atunci Curtea Constituțională își va expune punctul de vedere. Un partid politic este acel partid care se finanțează transparent și corect. Dacă se finanțează din bani murdari, în mod ilegal, atunci aceasta înseamnă corupție și nu partid politic. Noi trebuie să insistăm așa încât toate partidele politice să respecte legea finanțării partidelor politice”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că astăzi ministrul justiției a anunțat că sesizarea va fi expediată la Guvern și că speră că va fi aprobată la ședința cabinetului de miniștri.

În replică, partidul „ȘOR” susține că sesizarea ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității formațiunii politice, este un abuz grav. 

***

La începutul lunii septembrie, Procuratura a anunțat că Partidul „ȘOR”, ca entitate juridică, are statut de bănuit. Formațiunea este vizată într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțare ilegală şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Mai multe persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber.

În data de 26 noiembrie, după ce guvernul SUA a publicat lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA, în care figurează inclusiv oligarhul cercetat penal în dosarul „frauda bancară” Ilan Șor, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că subiectul lichidării Partidului „ȘOR” va fi readus în discuție.

„Întrebarea aceasta urmează a fi analizată încă o dată prin prisma prevederilor care țin de nedeclararea neconstituționalității unor partide politice. Un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată falsificarea ilegală a acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare. Eu cred că după această decizie putem să discutăm suplimentar”, a declarat anterior Litvinenco.

La rândul ei, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că decizia finală în aces sens îi aparține Parlamentului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: