VIDEO Maia Sandu, la summitul de la Granada: „Voi face un apel către lideri ca să luptăm împotriva celor care sunt folosiți de Rusia să submineze democrațiile noastre”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Maia Sandu, la summitul de la Granada: „Voi face un apel către lideri ca să luptăm împotriva celor care sunt folosiți de Rusia să submineze democrațiile noastre”

Președinta Maia Sandu a ajuns la summit-ul Comunității Politice Europene, care se desfășoară în orașul Granada din Spania. În cadrul unor declarații pentru presă, șefa statului a spus că, la eveniment, va face apel către liderii europeni pentru a lupta împreună împotriva ingerințelor Federației Ruse în treburile interne ale țărilor democratice.

Rusia în continuare încearcă să atace procesul democratic din Republica Moldova și să împiedice procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Dar noi avem puternici prieteni, inclusiv astăzi, aici. Voi face un apel către lideri ca să luptăm împotriva dezinformării, împortiva propagandei, ca să luptăm împotriva celor care sunt folosiți de Rusia ca să submineze democrațiile și statele noastre. Avem alegeri în Republica Moldova, în noiembrie. Alte state din regiune au alegeri și se confruntă cu aceiași problemă – interferența Rusiei în afacerile noastre interne.

De aceia cred că trebuie să facem un efort comun, mai mare, pentru ca să ne protejăm democrațiile de dezinformare, de bani ilegali veniți din Rusia și de orice altă încercare de destabilizare a democrațiilor și a țărilor noastre”, a spus președinta.

Întrebată dacă ia în calcul măsuri mai drastice pentru a pedespi dezinformarea și ingerința forțelor străine în politica internă a Moldovei, Maia Sandu a spus „Vom adopta toate măsurile necesare pentru a ne proteja. În același timp, noi suntem angajați să construim democrația. Am demonstrat acest lucru de multe ori. Și vom reuși să construim și democrație, dar și să ne protejăm de țara și cetățenii”.

De menționat că la summit este prezent și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski. Anterior, autoritățile spaniole nu au confirmat participarea lui Zelenski, liderul țării care a fost invadată de Rusia în februarie 2022.

Liderul de la Kiev a făcut câteva poze pe covorul albastru și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

VIDEO Maia Sandu, la summitul de la Granada: „Voi face un apel către lideri ca să luptăm împotriva celor care sunt folosiți de Rusia să submineze democrațiile noastre”

Pool PEUE/ Javier Etxezarreta

***

Precizăm că Granada găzduiește astăzi cea de-a treia ediție a summitului Comunității Politice Europene (European Political Community – EPC). Platforma de discuții a fost inițiată, în 2022, de președintele Franței Emmanuel Macron. Prima ediție a avut loc în capitala Cehiei, iar cea de-a doua, pe 1 iunie, în Republica Moldova.

Corespondenta NewsMaker Stela Untila este printre jurnaliștii acreditați la summitul Comunității Politice Europene de la Granada și reflectă evenimentul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: