VIDEO Maia Sandu, mesaj pentru moldovenii din diasporă: „Veniți acasă, Republica Moldova se schimbă”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Maia Sandu, mesaj pentru moldovenii din diasporă: „Veniți acasă, Republica Moldova se schimbă”

Șefa statului Maia Sandu îndeamnă moldovenii plecați peste hotare să se întoarcă în țară. Într-un mesaj video postat pe rețele de socializare pe 1 august, președinta susține că „revenirea acasă devine mai simplă”, după ce Parlamentul a adoptat inițiativa sa legislativă, potrivit căreia cetățenii  vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în Moldova.

„Acesta este doar începutul unui proces prin care vrem să reunim familiile acestei țări. Veniți acasă, Republica Moldova se schimbă. Cetățenii au ales calea dezvoltării după model european. E adevărat că lucrurile nu stau foarte bine în acest moment. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei apasă în continuare asupra Moldovei, cresc prețurile, trecem printr-o criză energetică și totuși, în pofida acestor lucruri, în fiecare zi lucrăm pentru a schimba în bine viața oamenilor. Moldova încă nu e așa cum ne-o dorim, dar muncim zi de zi ca să o facem mai bună. Pune umărul la schimbarea în țara ta. Te așteptăm acasă!”, se arată în mesajul președintei.


Amintim că pe 29 iulie, deputații au susținut un proiect, potrivită căruia cetățenii Republicii Moldova care au locuit peste hotare cel puțin trei ani vor putea introduce pe teritoriul țării, la revenire, cu anumite facilităţi fiscale, bunuri personale – obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente şi câte un automobil de familie.

Însă, vor trebui să respecte anumite condiții. De exemplu,  termenul de exploatare a mijlocului de transport nu trebuie să depășească nouă ani din momentul fabricării, iar valoarea în vamă să nu depășească 400 000 de lei.  Totodată, automobilul nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 3 ani. Alte condiții: să nu prezinte defecte şi/sau deteriorări vizibile generate de accidente în traficul rutier sau de forță majoră; să nu fie destinată activității comerciale sau de producție și să întrunească condițiile prescrise în proiect privind capacitatea cilindrică a motorului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: