VIDEO Maia Sandu s-a întâlnit la Paris cu Emmanuel Macron. Declarațiile celor doi șefi de state
Full Article 3 minutes read

VIDEO Maia Sandu s-a întâlnit la Paris cu Emmanuel Macron. Declarațiile celor doi șefi de state

Președinta Maia Sandu a susținut pe 19 mai o conferință de presă comună cu președintele Franței Emmanuel Macron, la Paris. Șefa statutului i-a adresat felicitări cu ocazia investirii în funcția de președinte pentru al doilea mandat, menționând că Moldova și Franța au o cooperare bună pe mai multe domenii.

Sandu a declarat că va discuta cu Macron despre provocările și consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, despre prioritățile agendei bilaterale moldo-franceze și despre aspirațiile europene ale țării noastre.

Totodată, șefa statului a vorbit reiterat că Moldova a condamnat ferm războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, menționând că peste 450 de mii de refugiați au trecut prin Moldova, de la 24 februarie. Aproape 90 de mii rămân și acum în Republica Moldova – și jumătate dintre ei sunt copii.

„Apreciem rolul Franței care a organizat, alături de Germania și România, Platforma pentru sprijinirea Moldovei, pentru a ne ajuta să depășim consecințele războiului, ale inflației și ale crizei energetice cu care se confruntă țara”, a declarat președinta.

Președinta a vorbit și despre aspirațiile europene al țării noastre.

„Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Anume prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa Președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE. Moldova este o țară europeană cu istorie europeană – și care va avea, fără îndoială, un viitor european”, a comunicat Sandu.

Șefa statului a mai spus că Moldova și Franța au o cooperare bună în domeniul justiției și combaterii corupției, menționând că cei doi șefi de stat urmează să discute și despre cooperarea în domeniul comercial-economic, cultural, educațional și perspectivele de cooperare în sectoare precum eficiența energetică, mediu, agricultură, turism.

„Deschiderea oficiului Agenției Franceze de Dezvoltare la Chișinău va accelera negocierea împrumuturilor de suport bugetar și pentru finanțarea unor proiecte importante în domeniul energetic, al irigării, reîmpăduririi sau modernizării sistemelor de apă și canalizare”, a spus președinta.

La rândul său, președintele francez și-a exprimat solidaritatea față de Moldova.

„Vom continua să fim solidari cu Republica Moldova”, a declarat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a remarcat în mod deosebit „generozitatea” Chișinăului în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni. Liderul francez a mai spus că Parisul rămâne „deosebit de atent la securitatea și integritatea teritorială” a micilor țări est-europene. Șeful de la Palatul Elysée-ului a mai spus că speră că Comisia Europeană va lua „rapid” decizia privind candidatura Moldovei la aderarea la Uniunea Europeană.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: