VIDEO Maia Sandu susține că afirmația lui Ion Ceban despre „coridorul verde” este o minciună: „Este un fals, am verificat”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Maia Sandu susține că afirmația lui Ion Ceban despre „coridorul verde” este o minciună: „Este un fals, am verificat”

Președinta țării Maia Sandu susține că primarului mun. Chișinău Ion Ceban minte atunci când afirmă că conducerea de vârf a țării ar fi solicitat să îi fie asigurată trecerea liberă pe străzile din capitală, fără a aștepta culoarea verde a semaforului. În cadrul ediției din 22 decembrie a emisiunii „Bună seara cu Mircea Surdu” de la postul național de televiziune, șefa statului a mai spus că, timp de un an, de când deține funcția de președinte a țării, nu a folosit niciodată girofarele. 

„Este un fals, am verificat. Și celui care a venit cu acest fals am putea să îi trimitem un raport foarte detaliat despre mașinile cu girofar, pe care le foloseau colegii lui de partid în fiecare zi – cu treabă și fără treabă. Noi nu am folosit niciodată girofarul timp de un an”, a declarat președinta țării.

Maia Sandu a făcut trimitere la explicația Guvernului, potrivit căreia, solicitările respective au fost făcute de către poliție, pentru fluidizarea traficului rutier: „Nu are nimic cu mine sau cu prim-ministrul. Niciodată nu am folosit lucrul acesta și întotdeauna am ținut să le spun angajaților din pază să nu îndrăznească să folosească acest lucru. Mergi dimineața devreme la lucru, când nu sunt ambuteiaje și vii seara târziu, când nu sunt ambuteiaje. Asta este soluția. Știu că doamna prim-ministru vine la serviciu foarte dimineața și nu are nevoie de coridor special. Dacă s-a întâmplat o dată – așa trebuia să spună, nu 47, pentru că asta este o minciună foarte mare”, a mai spus președinta țării.

Șefa statului a mai spus că stă uneori în ambuteiaje, dacă iese din casă mai târziu de 7:20: „Nu e frumos să se manipuleze și să se dezinformeze. Girofarul îl folosești atunci când este o situație extremă, doar când vin oaspeți din afara țării. Știu că uneori supără locuitorii, însă acesta este protocolul internațional. În rest, nici doamna prim-ministru, nici dl președinte al parlamentului și nici eu nu folosim girofare”.

Totodată, șefa statului susține că fosta conducere a țării ar fi deteriorat mașinile SPPS-ului în accidente rutiere: „Pentru că au mers întotdeauna cu viteză mare și au provocat pierderi foarte mari. Despre asta nu vrea să vorbească. Șoferul de la Floreni este un singur exemplu, care a fost în vizorul public. Dar dacă o să analizați, o să vedeți mult mai multe situații”.

Totodată, Maia Sandu susține că numărul angajaților care îi asigură paza nu a fost mărit.

„Dimpotrivă, noi am descoperit foarte multe abuzuri de pe timpul fostei conduceri a Serviciului de Pază și le-am transmis la Procuratură. Procuratura nu a făcut nimic prima jumătate a anului, să vedem poate conducerea actuală va ajunge să investigheze și aceste abuzuri comise. Dar e ipocrit și foarte urât să minți în situația în care noi ne străduim să nu deranjăm pe nimeni în trafic și să reducem cheltuielile semnificativ”, a conchis președinta țării.

***

Pe 15 decembrie, primarul capitalei Ion Ceban a publicat un document din care rezultă că, într-o singură zi, au fost făcute 47 de solicitări cu privire la asigurarea unui așa-numit „coridor verde”, pentru ca anumiți funcționari să nu piardă timp în trafic. În cadrul ședinței din 21 decembrie, edilul a reluat acest subiect și a precizat că a descoperit că, într-o zi, ar fi fost făcute chiar 80 astfel de solicitări. 

În replică, consilierii fracțiunii PAS l-au îndemnat pe Ceban să facă publice și solicitările din 2019 „să vedem câte zeci și sute se făceau atunci”. Ceban a răspuns că nu vede o problemă și va da curs solicitării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: