(VIDEO) „Minunată listă“. Carp a comentat decizia Rusiei de a-i interzice intrarea în țară
Full Article 5 minutes read

(VIDEO) „Minunată listă“. Carp a comentat decizia Rusiei de a-i interzice intrarea în țară

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a venit cu o reacție după ce Moscova a decis să interzică intrarea în Rusia a mai multor oficiali din Republica Moldova, printre care se regăsește și el. Deputatul PAS consideră că decizia este una „frustrată” și a menționat că nici nu intenționează să viziteze Rusia atât timp cât există „acțiuni de terorism în raport cu Ucraina”.

„Federația Rusă a venit cu o reacție frustrată, după ce a fost interzisă intrarea unor funcționari pe teritoriul Republicii Moldova. Eu nu am de gând să merg în Federația Rusă atât timp cât este regimul criminal a lui Putin. Acest regim criminal a atacat Ucraina și i-a adus pierderea a zeci de mii de vieți omenești, economie distrusă. Primul lucru pe care vreau ca să-l înțelegeți este că am condamnat și voi condamna în continuare acțiunile de terorism pe care le face Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei. Pe ei desigur că i-a deranjat când am fost unul din semnatarul legii prin care s-a modificat Codul Penal, atât eu cât și doamna Stamate, domnul Nantoi, ministra Afacerilor Interne. Aceste modificări au avut ca obiectiv să condamne acțiunile de separatism pe care încearcă să le întreprindă pe teritoriul Republicii Moldova. Ei trebuie să înțeleagă că nimeni nu va merge acolo. Nimic nou sub soare”, a declarat Lilian Carp.

 

Amintim că Moscova a decis să interzică intrarea în Rusia a mai multor oficiali din Republica Moldova. Potrivit Kommersant, sunt vizați Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco, dar și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp. Decizia a fost luată, potrivit Moscovei, urmare a declarațiilor „anti-ruse” de la Chișinău. Un alt motiv, a adăugat Federația Rusă, este „alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE”.

Totodată, TASS scrie că prim-secretarul Ambasadei Moldovei la Moscova, Valeriu Manea, a fost declarat persona non grata în Federația Rusă.

Ministerul rus de Externe a anunțat că ambasadorul moldovean Lilian Darii a fost informat cu privire la decizia „de a închide intrarea în Federația Rusă a unui număr de oficiali ai Republicii Moldova ca răspuns la declarațiile lor regulate anti-ruse, precum și alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE, ai căror subiecți sunt cetățeni ai Federației Ruse”.

Oazu Nantoi susține că pentru el nu este o noutate, întrucât anterior ar mai fi avut probleme de intrare pe teritoriul Federației Ruse.

***

Pe 25 aprilie, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii a fost convocat la MAE-ul rus, după ce Chișinăul a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău. RIA Novosti a publicat imagini cu momentul în care ambasadorul moldovean ajunge la discuții.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a confirmat pentru NM că ambasadorul RM de la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de externe. „Informații suplimentare vom comunica ulterior”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului, Maxim Stratan.

Lilian Darii, la ieșirea din sediul MAE-ului rus, a fost întrebat „în ce direcție se îndreaptă lucrurile”. Ambasadorul a răspuns: „Înainte, spre pace și bine”.

Moscova a anunțat că Darii a fost informat că un diplomat moldovean aflat în Rusia a fost declarat persona non grata.

***

Recent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei. Pe 20 aprilie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chișinăului în raport cu Rusia, care „nu va rămâne fără răspuns”.

Decizia a fost luată urmare a situației de pe Aeroportul din Chișinău, cu participarea liderului Tatarstanului. Cel din urmă anunța pe 17 aprilie că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău și că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, desfășurat pe 17 aprilie, la Comrat.

Dragi prieteni, suntem la Chișinău. Acum am aterizat la invitația lui Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care recent ne-au vizitat republica. Aveam planificat un program amplu, dar autoritățile Moldovei au decis că nu putem să vă vizităm țara”, a declarat liderul Tatarstanului. De menționat Victor Petrov este candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei. Anterior, deputatul socialist Vasile Bolea și-a anunțat susținerea pentru Petrov. Asta cu toate că, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea a anunțat că socialiștii îl vor susține pe Grigorii Uzun, fost deputat al fracțiunii PSRM în Parlament.

Poliția de Frontieră a confirmat că liderul Tatarstanului a primit refuz de intrare în Moldova.

Refuzul autorităților moldovenești privind intrarea în țară a liderului Tatarstanului este „un alt pas neprietenesc” față de Rusia, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

La ședința Guvernului din 19 aprilie, premierul Dorin Recean a vorbit despre încercarea de a intra în Moldova a liderului Tatarstanului. Potrivit lui Recean „luni, patru cetățeni, unii din ei pretinzând că sunt religioși au încercat să vină aici la Chișinău și să se implice în alegeri și în politica locală”. Recean a spus autoritățile nu vor „accepta ca cineva să se implice în treburile interne Moldovei”. Totodată, Recean a cerut ca reprezentanților Ambasadei Federației Ruse să li se retragă acreditarea de la Aeroport. În același timp, el a solicitat vicepremierului Nicu Popescu să analizeze „dacă unul din aceștia doi nu și-a meritat să fie deportați”.

Ulterior, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a dispus convocarea de urgență, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov. Acțiunea a avut loc, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, pentru a-l informa despre decizia autorităților noastre în cazul legat de liderul Tatarstanului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: