VIDEO „Ne îndreptăm înainte, spre pace și bine”. Declarația ambasadorului Moldovei la ieșirea din sediul MAE-ului Rusiei
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Ne îndreptăm înainte, spre pace și bine”. Declarația ambasadorului Moldovei la ieșirea din sediul MAE-ului Rusiei

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii, convocat la MAE-ul rus, a oferit jurnaliștilor câteva declarații la ieșirea din sediul MAE-ului rus.

Lilian Darii le-a spus jurnaliștilor că a fost o discuție „constructivă”.

Întrebat „în ce direcție se îndreaptă lucrurile”, Darii a răspuns: „Înainte, spre pace și bine”.


Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii a fost convocat la MAE-ul rus, după ce Chișinăul a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău. RIA Novosti a publicat imagini cu momentul în care ambasadorul moldovean ajunge la discuții.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a confirmat pentru NM că ambasadorul RM de la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de externe. „Informații suplimentare vom comunica ulterior”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului, Maxim Stratan.

***

Recent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei. Pe 20 aprilie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chișinăului în raport cu Rusia, care „nu va rămâne fără răspuns”.

Decizia a fost luată urmare a situației de pe Aeroportul din Chișinău, cu participarea liderului Tatarstanului. Cel din urmă anunța pe 17 aprilie că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău și că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, desfășurat pe 17 aprilie, la Comrat.

Dragi prieteni, suntem la Chișinău. Acum am aterizat la invitația lui Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care recent ne-au vizitat republica. Aveam planificat un program amplu, dar autoritățile Moldovei au decis că nu putem să vă vizităm țara”, a declarat liderul Tatarstanului. De menționat Victor Petrov este candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei. Anterior, deputatul socialist Vasile Bolea și-a anunțat susținerea pentru Petrov. Asta cu toate că, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea a anunțat că socialiștii îl vor susține pe Grigorii Uzun, fost deputat al fracțiunii PSRM în Parlament.

Poliția de Frontieră a confirmat că liderul Tatarstanului a primit refuz de intrare în Moldova.

Refuzul autorităților moldovenești privind intrarea în țară a liderului Tatarstanului este „un alt pas neprietenesc” față de Rusia, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

La ședința Guvernului din 19 aprilie, premierul Dorin Recean a vorbit despre încercarea de a intra în Moldova a liderului Tatarstanului. Potrivit lui Recean „luni, patru cetățeni, unii din ei pretinzând că sunt religioși au încercat să vină aici la Chișinău și să se implice în alegeri și în politica locală”. Recean a spus autoritățile nu vor „accepta ca cineva să se implice în treburile interne Moldovei”. Totodată, Recean a cerut ca reprezentanților Ambasadei Federației Ruse să li se retragă acreditarea de la Aeroport. În același timp, el a solicitat vicepremierului Nicu Popescu să analizeze „dacă unul din aceștia doi nu și-a meritat să fie deportați”.

Ulterior, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a dispus convocarea de urgență, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov. Acțiunea a avut loc, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, pentru a-l informa despre decizia autorităților noastre în cazul legat de liderul Tatarstanului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: