VIDEO Minut de reculegere în memoria lui Navalnîi în Parlamentul de la Chișinău. Comuniștii și socialiștii au ignorat inițiativa
Full Article 3 minutes read

VIDEO Minut de reculegere în memoria lui Navalnîi în Parlamentul de la Chișinău. Comuniștii și socialiștii au ignorat inițiativa

Deputații Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) și deputatul neafiliat Gaik Vartanean au ținut un minut de reculegere în memoria regretatului opozant rus Alexei Navalnîi la ședința din 29 februarie. Fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu a dat curs inițiativei, ceea ce a atras critici din partea colegilor din majoritatea parlamentară.

În debutul ședinței Parlamentului, deputata PAS Natalia Davidovici a propus ținerea unui minut de reculegere pentru comemorarea lui Alexei Navalnîi.

La 16 februarie o lume întreagă a fost zguduită de asasinarea lui Alexei Navalnîi într-o închisoarea din nord îndepărtat al Rusiei. Este tot ce trebuie să știm despre imperiul criminal al lui Putin, care omoară oamenii ce au altă opinie. Un regim  care se teme de poporul său, de democrație și libera exprimare. (…) Propun să ținem un minut de reculegere în memoria lui Alexei Navalnîi – un om curajos și un politician cinstit”, a spus Natalia Davidovici.

Ulterior, deputații PAS și deputatul neafiliat Gaik Vartanean s-au ridicat în picioare și au ținut un minut de reculegere.

Fracțiunea BCS a ignorat inițiativa, fapt ce a atras critici. După minutul de reculegere, un deputat din majoritatea parlamentară a spus: „Domnilor comuniști, rușine să vă fie”.

Precizăm că, pe 29 februarie, începând cu ora 18:00, la cinematograful „Odeon”, va fi difuzat filmul documentar Navalnîi, în memoria opozantului rus. Pelicula cinematografică spune povestea otrăvirii lui Alexei Navalnîi, în vara anului 2020, a investigării acestei crime și a procesului de tratament și de recuperare a politicianului.

Intrarea este liberă.

Moartea liderului opoziției ruse

Alexei Navalnîi a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Corpul neînsuflețit a fost predat mamei opozantului, Ludmila Navalnaya, pe 24 februarie, abia după nouă zile de la decesul acestuia. În acest timp, medicii legiști ar fi realizat autopsia. Potrivit documentului de consemnare a decesului, policianul ar fi murit din „cauze naturale”.

Lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, echipa lui Navalnîi și oameni de rând spun că opozantul nu a decedat, dar a fost asasinat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

Pe 26 februarie, echipa lui Navalnîi a anunțat că politicianul urma să fie eliberat în cadrul unui schimb de deținuți, pentru ex-agentul FSB Vadim Krasikov. Negocierile ajunseră în faza finală în ajunul morții lui Navalnîi, adică pe 15 februarie. Echipa politicianului susține că anume acesta a fost motivul pentru care Alexei Navalnîi a fost ucis. Între timp, soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaya, a preluat cauza regretatului politician. Navalnaya a declarat că îi va trage la răspunde pe Vladimir Putin și anturajul lui pentru omorul soțului său.

Alexei Navalnîi va fi petrecut pe ultimul drum pe 1 martie. Politicianul va fi înmormântat în Cimitirul „Borisov” din Moscova.

Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: