(VIDEO) Moldovagaz va ataca în judecată cererea Guvernului de încasare a datoriei de 3.3 miliarde de lei
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Moldovagaz va ataca în judecată cererea Guvernului de încasare a datoriei de 3.3 miliarde de lei

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că va acționa în judecată, dacă se va demara procedura de revendicare a 3,3 miliarde de lei de la companie pentru investițiile pe care le-a făcut statul în construcția rețelei de gazificare a țării. Declarațiile au fost făcute, pe 9 martie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Moldovagaz va ataca în instanță. Sunt responsabil să apăr interesele companiei. Eu sunt pentru ca datoria să fie ori majorată, ori reevaluată, dar acest lucru trebuie să fie corect făcut, pentru asta noi optăm. Ceea ce este la moment, nu este corect din punct de vedere metodologic și legal. Cred că Guvernul care va demara acest proces va ține cont de ce spun eu sau alți experți”, a spus Vadim Ceban.

Amintim că, Guvernul prin intermediul Agenției Proprietății Publice, urmează să inițieze procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde de lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de executiv în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Mai exact, această sumă urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice.

De asemenea, Guvernul urmează să reinventarieze patrimoniul pe care l-a depus ca și cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și va determina patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de compania rusească „Gazprom”. La fel, va determina impactul respectiv asupra pretinselor datorii ale furnizorului din Rusia. Acțiunile se regăsesc într-un proiect de hotărâre adoptat de Parlament după audierea unui raport de audit al Curții de Conturi.
Administrația întreprinderii atrage atenția asupra structurii și însuși spiritului acestui document, care nu este unu obligatoriu, ci are caracter de recomandare.În același context, SA „Moldovagaz” dă asigurări că discrepanțele financiare identificate de auditori nu se reflectă în nicio formă în tariful pentru consumatorii finali.Potrivit legii, în tarif sunt incluse prețurile de achiziție, tarifele de furnizare, transport și distribuție, precum și devierile tarifare negative, care s-au format în fond din cauza diferenței pronunțate dintre prețul de achiziție real și cel aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru gazele naturale furnizate.SA „Moldovagaz” va continua cooperarea cu autoritățile la toate articolele din Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova, și va oferi permanent toate informațiile necesare.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: