VIDEO Moldovean din Cantemir, luat prizonier de armata ucraineană. A povestit cum a ajuns să lupte în război de partea Rusiei
Full Article 2 minutes read

VIDEO Moldovean din Cantemir, luat prizonier de armata ucraineană. A povestit cum a ajuns să lupte în război de partea Rusiei

Un bărbat, cetățean al Republicii Moldova, originar din Cantemir, ar fi fost luat prizonier de forțele armate ucrainene. Cel puțin asta reiese dintr-un video apărut pe canalul de YouTube al jurnalistului Vladimir Zolkin, cunoscut pentru interviurile cu prizonierii de război pe care le publică. Potrivit imaginilor video, bărbatul ar fi fost înrolat în armata Federației Ruse în schimbul cetățeniei ruse, oferite de Moscova.

„Am venit (nr. red: în Ucraina) pentru că situația așa a fost. Mi-au făcut pașaport și mi-au dat cetățenie ca să rămân cu copiii acolo, în Rusia. Aveam cetățenie moldovenească. Sunt din Cantemir. Am ajuns prima dată în 2001, dar cu traiul permanent din 2009, când fiica s-a îmbolnăvit de cancer. (…) Am venit aici nu ca să omor oameni, mi-au zis că nu voi servi într-un comandament”, a spus moldoveanul în timpul unui interviu acordat autorităților ucrainene, la care a participat, online, și fratele său din Moldova.

„Și i-ai crezut?”, a fost întrebat el. „Da, i-am crezut”, a răspuns el.

„E clar. Îi zic fratelui dvs., dvs. veți privi după aceea singur acest interviu și o să vedeți dacă putem sau nu să îl credem. Pentru că eu nu-l cred. A venit aici cu arma, cu mitraliera. I-au zis că va păzi ceva aici. Dar asta nu este adevărat, așa ceva nu se întâmplă. I-au dat cetățenia (nr. red: rusă) special ca să vină să omoare ucraineni. Dar noi iată suntem vecini, peste râu trăim unii de ceilalți”, a spus reprezentantul ucrainean care l-a intervievat pe bărbatul din Cantemir.

„Nu pot să înțeleg, eu nu am știut că el va veni la voi. Când am auzit că a venit, nu puteam să înțeleg, pentru ce ție asta”, a spus fratele bărbatului în reacție.

Amintim că liderul rus Vladimir Putin a semnat la mijlocul lunii decembrie 2023 un decret prin care procedura de obținere a cetățeniei ruse a fost facilitată pentru cetățenii din Republica Moldova, Kazahstan și Belarus. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat atunci că Federația Rusă ar încerca, astfel, să recruteze „carne de tun” pentru invazia rusă asupra Ucrainei. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: