privecs.eu

VIDEO „Nu mă legați de Dodon”. Stoianoglo, întrebat cum va colabora cu Ucraina în contextul relației cu liderul PSRM

Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la scrutinul prezidențial, s-a arătat sigur că dacă va ajunge președinte va fi primit la Kiev. Precizarea a fost făcută în timpul transmisiunii sale live de pe rețelele sociale din 31 octombrie, după ce NewsMaker l-a întrebat cum vede cooperarea sa cu Ucraina, dacă ajunge președinte, în timp ce la aceste alegeri el participă mână în mâna cu Dodon, care îl susține deschis pe Vladimir Putin. „Nu mă legați de Dodon. Dodon este liderul unui partid politic care mă susține dar asta nu înseamnă că eu în fața acestui partid sau al lui Igor Dodon am anumite obligații”, a adăugat Stoianoglo, menționând că „Partidul Socialiștilor are ideologia și programul său” care ar fi diferit de viziunea sa inclusiv în întrebarea cu privire la Ucraina. 

Stoianoglo a fost întrebat, de NewsMaker, cum vede cooperarea sa cu Ucraina și autoritățile ucrainene, dacă ajunge președinte, în timp ce la aceste alegeri el participă mână în mâna cu Dodon, care îl susține deschis pe Vladimir Putin. „Sunteți sigur că veți fi primit în general la Kiev?”, a fost întrebarea redacției.

Înainte de a răspunde, Stoianoglo a spus în contextul întrebării redacției că nu i-ar fi frică de nici o întrebare. „Eu sunt gata să răspund la fiecare întrebare pentru că nu am nimic de ascuns. Iar toate aceste manipulări și speculații din jurul meu sunt pur și simplu propagandă din partea guvernării actuale”, a adăugat el.  „Dar totuși voi răspunde la aceste întrebări, dacă o interesează pe stimata redacție”, a comunicat Stoianoglo. Menționăm că NewsMaker i-a adresat candidatului mai multe întrebări cu ocazia transmisiunii sale live pe rețelele sociale din 31 octombrie.

„Eu în genere nu înțeleg ideea întrebării când oamenii speculează cu aceste lucruri, că dacă vă vor primi la Kiev, București, în Europa. Sau în altă parte. Mă vor primi pentru că și Kievul, și Bucureștiul, și Europa, și Statele Unite ale Americii, și China susțin relațiile cu Republica Moldova nu în interesele guvernării țării, dar în interesele cetățenilor săi”, a comunicat Stoianoglo.

Cu referirea la partea întrebării „mână în mâna cu Dodon”, candidatul a spus: „Aș vrea să explic pentru toți, nu mă legați de Dodon. Dodon este liderul unui partid politic care mă susține dar asta nu înseamnă că eu în fața acestui partid sau al lui Igor Dodon am anumite obligații. Partidul Socialiștilor are ideologia sa, are programul său. El în multe este diferit de viziunea mea de viață, inclusiv în întrebarea cu privire la Ucraina. (…) Eu categoric, fără anumite rezerve, condamn războiul din Ucraina. Eu sunt susținătorul integrității teritoriale a Ucrainei reieșind din granițele anului 91. Această poziție o voi susține și pe viitor, indiferent dacă voi fi președinte sau nu. (…) Mă vor primi la Kiev, vă asigur, și vom avea un nivel normal de colaborare și nu doar cu Kievul dar și cu Bucureștiul, și cu țările europene, și cu alte țări cu care noi avem interese”.

Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel urmează să aibă loc turul II al alegerilor la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie.

Scrutinul din 20 octombrie s-a desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală. Conform oamenilor legii, grupul „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.

O investigație jurnalistică a Ziarului de Gardă, care a fost publicată în data de 31 octombrie, arată că Ilan Șor l-ar susține în turul II al alegerilor prezidențiale pe Alexandr Stoianoglo. Tot pe 31 octombrie, Maia Sandu l-a îndemnat pe Stoianoglo să condamne public „ilegalitatea grupului criminal Șor”, să ceară cetățenilor „să nu se lase folosiți pentru a destabiliza situația din țara noastră”, totodată să nu ia mită electorală. Detalii AICI. De cealaltă parte, Stoianoglo a negat orice implicare în cumpărarea de voturi, susținând că nici el, nici PSRM nu au recurs la astfel de practici în campania electorală. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: