Câteva sute de oameni au particpat la o manifestație în centrul capitalei, pe 1 octombrie. Aceștia au cerut autorităților naționale să înăsprească pedepsele pentru șoferii care conduc fără permis, se urcă în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică la volan. Acțiunea a fost organizată de Marcela Paladi, tânăra care și-a pierdut ambele picioare în accidentul de pe Viaduct, și părinții copiilor uciși în accidente rutiere.
Câteva sute de persoane au participat la manifestație, care s-a început în fața clădirii Guvernului. În semn de solidaritate cu părinții bicicliștilor omorâți în accidente rutiere, la miting au luat parte și bicicliști.
Manifestanții au desfășurat pancarte cu mesajele „Viața are prioritate”, „Stop accidentelor” și „Stop alcool”. De asemenea, rudele persoanelor care au decedat în urma accidentelor rutiere au adus portretele victimelor.
„Ucigașul copilului meu a atacat cu apel, exprimându-și dezacordul față de ceea ce ea consideră a fi o sentință atât de dură, de 2 ani și 6 luni într-o închisoare într-un penitenciar de tip deschis. Sper foarte mult că instanța va fi de partea noastră. Pentru că ei nu se simt vinovați. (…) Cerem foarte mult statului să abroge clauza din lege care anulează o treime din pedeapsă pentru recunoașterea a vinovăției. (…) Rog foarte mult Guvernul să ne audă pe noi, mamele, care nu știm cum să trăim fără copiii noștri”, a declarat mama unui copil ucis într-un accident rutier.
O altă mamă a unui copil lovit de o mașină a spus că, după ce șoferul a fost condamnat la 4 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, a făcut a atacat cu apel sentința, iar procesul trenează de doi ani, deoarece justiția tot amână ședințele de judecată.
Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în accidentul de pe Viaduct, a declarat că majorarea amenzilor pentru șoferii care încalcă regulile de circulație rutieră nu este suficient.
„Nu a fost destul doar majorarea unor amenzi. Este nevoie ca oamenii să fie trași la răspundere pe deplin, să fie exclus penitenciarul de tip deschis și să se ia anumite măsuri, pentru că altfel vom pierde mulți alți oameni dragi nouă. Se pune întrebarea: Oare câți mai trebuie să moară, să rămână invalizi pe viață, pentru ca în sfârșit să se facă o schimbare pentru siguranța noastră, a tuturor?”, a spus aceasta.
De menționat că, în timpul mitingului, două mame ale copiilor uciși în accidente rutiere s-au simțit rău. La fața locului a sosit o ambulanță, iar medicii le-au acordat ajutor medical. Spitalizarea nu a fost necesară.
La finalul miting-ului, participanții au decis să mărșăluiască spre sediul Parlamentului. În acest mod, manifestanții au decis să atragă atenția asupra necesității de a înăspri legea pentru șoferii care omoară sau schilodesc pietoni.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!