Meduza

(VIDEO) NYT: imaginile în care soldații ucraineni ar executa prizonieri ruși sunt veridice

Presa pro-rusă a distribuit activ un video în care apar militari ruși uciși de soldații ucraineni. Ministerul rus al Apărării a calificat imaginile drept „dovadă a represaliilor săvârșite față de ruși dezarmați”. De cealaltă parte, autoritățile de la Kiev au argumentat că acțiunile sunt legitime, întrucât militarii ruși ar fi încălcat regulile de predare în prizonierat. 

Vineri seara, canalele de Telegram pro-Kremlin au început să difuzeze două înregistrări video în care ar fi uciși soldați ruși. În prima înregistrare, potrivit presei, militarii ucraineni adus într-o curte privată mai mulți soldați ruși și îi obligă să se culce la pământ. Din casă ies 10 oameni, care se culcă la pământ, iar ulterior apare un bărbat înarmat care deschide focul. În acest moment, înregistrarea este întreruptă.

Al doilea video a fost filmat cu drona și publicat de un canal ucrainean pe 13 noiembrie. Autorii imaginilor susțin că soldații morți au devenit victime ale unor focuri de armă. În imagini se văd 12 cadavre, care sunt întinse în aceeași curte ca și în primul video.

Potrivit surselor ruse, imaginile au fost filmate în regiunea satului Makeevka din regiunea Lugansk. Administrația locală susține că localitatea a fost preluată de forțele ucrainene anume pe 13 noiembrie.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a inițiat o anchetă cu privire la imaginile respective. De asemenea, Moscova a transmis imaginile către Organizația Națiunilor Unite (ONU).

De cealaltă parte, și Ucraina a anunțat că va investiga cazul.

„Evident, autoritățile ucrainene investighează acest video”, a declarat vicepremierul Ucrainei Olga Stefanișina. Oficialul ucrainean a adăugat că este „puțin probabil” că fragmentele video editate ar demonstra ceea ce susține Moscova. Potrivit acesteia, militarii „nu sunt absolut deloc interesați să execute pe cineva” și că aceștia respectă ordinul privind acapararea unui număr cât mai mare de prizonieri de război, care pot fi ulterior dați la schimb pentru soldați ucraineni.

Publicația americană The New York Times a confirmat autenticitatea înregistrărilor video în care militarii ucraineni ar ucide prizonieri ruși. Cu toate acestea, jurnaliștii americani subliniază că din imagini nu este posibilă confirmarea circumstanțelor în care au murit acei oameni. NYT a publicat un nou video, filmat din satelit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: