Meduza

(VIDEO) NYT: imaginile în care soldații ucraineni ar executa prizonieri ruși sunt veridice

Presa pro-rusă a distribuit activ un video în care apar militari ruși uciși de soldații ucraineni. Ministerul rus al Apărării a calificat imaginile drept „dovadă a represaliilor săvârșite față de ruși dezarmați”. De cealaltă parte, autoritățile de la Kiev au argumentat că acțiunile sunt legitime, întrucât militarii ruși ar fi încălcat regulile de predare în prizonierat. 

Vineri seara, canalele de Telegram pro-Kremlin au început să difuzeze două înregistrări video în care ar fi uciși soldați ruși. În prima înregistrare, potrivit presei, militarii ucraineni adus într-o curte privată mai mulți soldați ruși și îi obligă să se culce la pământ. Din casă ies 10 oameni, care se culcă la pământ, iar ulterior apare un bărbat înarmat care deschide focul. În acest moment, înregistrarea este întreruptă.

Al doilea video a fost filmat cu drona și publicat de un canal ucrainean pe 13 noiembrie. Autorii imaginilor susțin că soldații morți au devenit victime ale unor focuri de armă. În imagini se văd 12 cadavre, care sunt întinse în aceeași curte ca și în primul video.

Potrivit surselor ruse, imaginile au fost filmate în regiunea satului Makeevka din regiunea Lugansk. Administrația locală susține că localitatea a fost preluată de forțele ucrainene anume pe 13 noiembrie.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a inițiat o anchetă cu privire la imaginile respective. De asemenea, Moscova a transmis imaginile către Organizația Națiunilor Unite (ONU).

De cealaltă parte, și Ucraina a anunțat că va investiga cazul.

„Evident, autoritățile ucrainene investighează acest video”, a declarat vicepremierul Ucrainei Olga Stefanișina. Oficialul ucrainean a adăugat că este „puțin probabil” că fragmentele video editate ar demonstra ceea ce susține Moscova. Potrivit acesteia, militarii „nu sunt absolut deloc interesați să execute pe cineva” și că aceștia respectă ordinul privind acapararea unui număr cât mai mare de prizonieri de război, care pot fi ulterior dați la schimb pentru soldați ucraineni.

Publicația americană The New York Times a confirmat autenticitatea înregistrărilor video în care militarii ucraineni ar ucide prizonieri ruși. Cu toate acestea, jurnaliștii americani subliniază că din imagini nu este posibilă confirmarea circumstanțelor în care au murit acei oameni. NYT a publicat un nou video, filmat din satelit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații, în Congres extraordinar: vor să respingă modificările la Lege și să mențină greva

Congresul extraordinar al avocaților din Republica Moldova a început astăzi, 25 iulie 2025, și va dura până pe 28 iulie. În cadrul reuniunii, avocații urmează să dezbată și să voteze un proiect de rezoluție prin care condamnă modificările recente aduse Legii avocaturii și susțin continuarea grevei generale.

Rezoluția, aprobată joi de Consiliul Uniunii Avocaților, critică modul în care a fost modificată cu privire la avocatură, fără o consultare reală cu profesia. Potrivit avocaților, amendamentele adoptate de Parlament în lectura a doua la 10 iulie 2025 ar modifica modelul de guvernare al profesiei de avocat, ceea ce contravine standardelor internaționale privind independența avocaților.

Prin rezoluție, Uniunea Avocaților va solicita congresului să susțină apelul privind nepromulgarea legii de către președinta Maia Sandu și propune menținerea formei de protest deja declanșate.

În cadrul Congresului avocații vor avea opțiunea de vota pentru prelungirea formei de protest sub formă de grevă, cu sau fără excepțiile stabilite anterior.

Totodată, Uniunea Avocaților a precizat că protestul „nu reprezintă acțiuni dirijate de anumite formațiuni politice, lideri ai acestor formațiuni, și nu au nicio legătură cu opțiunile politice ale oricăror avocați“.

„Uniunea Avocaților din Moldova și Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova sunt apolitice, nu se supun și nu se subordonează nici unui partid politic, nu pot fi influențate politic, nu execută indicații politice și nici nu susțin careva formațiuni politice. Orice informație, articol, postare apărută în spațiul public despre o eventuală influență/ingerință politică sau din mediul criminal în cadrul Uniunii Avocaților din Moldova sau asupra membrilor Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova nu reprezintă decât o dezinformare crasă, având scopul de a manipula opinia publică în vederea diminuării din impactul și importanța acțiunilor de protest împotriva modificărilor adoptate la Legea cu privire la avocatură”, se mneționează în declarația Uniunii Avocaților.

Precizăm că, pe 15 iulie, avocații au început greva generală, care a durat până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Pe 15 iulie, Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: