Odnostalco Vladimir
Максим Андреев, NewsMaker

(VIDEO) Odnostalco, despre rezoluția APCE privind onorarea obligațiunilor de către Moldova: „Nu corespunde adevărului”

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a criticat rezoluția adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor Republicii Moldova în cadrul procesului de monitorizare. Documentul a fost adoptat în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, fiind votat în unanimitate și fără amendamente de către deputații prezenți la reuniunea plenară la Palatul Europei din Strasbourg.

„Rezoluția adoptată de APCE, prin care este dată o apreciere pozitivă proceselor interne din Republica Moldova, nu corespunde adevărului. În primul rând, vine de la o structură externă, membrii căreia nu trăiesc în realitatea de aici, ci se informează exclusiv din ce le spune partidul de guvernare. În al doilea rând, a fost adoptată cu votul a 56 de deputați din 648! Ceea ce reflectă „seriozitatea” documentului”, a menționat deputatul socialist.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, membru delegației naționale la APCE, rezoluția adoptată reprezintă cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când Moldova a devenit membră a Consiliului Europei.

„Această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat. Progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană. Moldova reușește!”, a comentat Mihail Popșoi.

Deputatul Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, a subliniat că majoritatea parlamentară stabilă a creat condițiile necesare pentru ca Republica Moldova să-și urmeze calea reformelor în mod hotărâtor. Acest obiectiv este realizat, în pofida dificultăților legate de războiul Rusiei în Ucraina, inclusiv criza energetică. „Vedem în Europa viitorul nostru, prosperarea noastră și libertatea noastră”, a menționat Ion Groza.

***

Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei a fost elaborat de coraportorii Pierre-Alain Fridez, Elveția, și Inese Lībiņa-Egnere, Letonia, în cadrul Comitetului pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare). Acest document comprehensiv conține atât evaluări, cât și recomandări. Printre principalele concluzii se arată că, în ciuda circumstanțelor dificile, țara a continuat să își implementeze programul ambițios de reforme în cooperare cu Consiliul Europei. Totodată, este menționată importanță acordării asistenței financiare ca Republica Moldova să urmeze în continuare în mod clar implementarea satisfăcătoare a reformelor.

Rezoluția a fost adoptată, în unanimitate, cu 56 de voturi.

Sesiunea de iarnă a APCE s-a desfășurat în perioada 23-27 ianuarie 2023. Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova au făcut parte deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și Natalia Davidovici.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: