Andrei Mardari /NewsMaker

VIDEO Opoziția, după decizia Consiliului European: „Nu înseamnă nimic”. Îndemnul speakerului Igor Grosu

Acordarea Republicii Moldova a statului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE) „nu înseamnă nimic”. Or, procesul de integrare poate dura ani de zile și poate nici să nu aibă finalitate. Poziția a fost exprimată de opoziția parlamentară, într-un interviu pentru NM. Parlamentarii califică acordarea țării noastre a statului de țară candidat drept o decizie politică, luată într-un context geopolitic tensionat. La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un apel către opoziție în care îi îndeamnă să contribuie, prin expertiza lor, la parcursul european al Republicii Moldova.

„Nu înseamnă nimic absolut. Nu doar pentru mine, pentru toată țara. Turcia este candidat de 40 de ani. Și ce? Toate sunt la locul lor. La fel se va întâmpla și cu Moldova. Mai mult, ei nu sunt deloc pregătiți, din niciun punct de vedere. Aceasta este o decizie politică”, a declarat liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputatul BCS Vladimir Voronin.

Deputatul BCS și membrul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Vasile Bolea califică decizia luată pe 23 iunie la Bruxelles, prin care țara noastră a primit statutul de candidat la UE, drept o decizie politică. „Faptul că noi timp de o lună am răspuns la un chestionar care conține peste trei mii de întrebări și faptul că UE  a decis atât de repede să ne acorde acest statut de candidat vorbește despre faptul că aceasta este o decizie pur politică a structurilor europene. UE jonglează cu asta”, este de părere Vasile Bolea.

„Ciudată” – așa, potrivit deputatei partidului „ȘOR” Marina Tauber arată decizia Consiliului European de a acorda Moldovei statutul de candidat la UE. „Trebuie să înțelegem că în satele noastre încă nu există toalete, nici canalizare, nici apă, nici lumină. Despre ce fel de Uniune Europeană vorbim? Sinceră să fiu, arată cumva foarte ciudat”, a declarat Tauber.

Invitat astăzi în platoul postului public de televiziune, Moldova 1, speakerul Igor Grosu a venit cu un îndemn în adresa opoziției, în care le cere să contribuie, prin expertiza lor, la parcursul european al țării, în special acum, când Moldova a primit statut de țară candidat la aderarea la UE.

„Avem un model al războiului, al invaziei, unde drepturile omului nu sunt respectate. Și avem alt model – al uniunii Europene, al păcii, al respectului față de opinie. Colegi, vouă care model vă place? În ce model vreți să trăiască copiii voștri? Aveți o șansă extraordinară să fiți de partea bună a lumii”, a declarat speakerul Igor Grosu la Moldova 1.

În context, președintele Parlamentului a dat asigurări că Republica Moldova va îndeplini cât de repede posibil condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană. „Viteza cu care ne vom mișca noi nu va fi în baza exemplelor pe care le-au dat opoziția. Noi nu avem decenii la dispoziție. Noi o să ne mișcăm foarte repede”, a mai menționat Igor Grosu.

Amintim că, Republica Moldova a semnat, la 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, țara noastră a primit statul de țară candidată pentru aderarea la UE, alături de Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: