(VIDEO) Premierul maghiar Victor Orban a reușit să enerveze atât România, cât și Ucraina. A purtat un fular cu harta Ungariei Mari
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Premierul maghiar Victor Orban a reușit să enerveze atât România, cât și Ucraina. A purtat un fular cu harta Ungariei Mari

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a purtat, luni, cu un fular cu harta Ungariei Mari, care include și Transilvania, dar și o parte din teritoriul ucrainean. Gestul a provocat critici din partea Ministerului de Externe al României, dar și cel al Ucrainei.

Viktor Orbán a publicat pe contul său de Facebook imagini în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o parte din teritoriul României și o parte din teritoriul Ucrainei.

Gestul a provocat o reacție categorică a Ministerului român de Externe, care a transmis „dezaprobarea fermă” față de faptul că premierul Orbán s-a „afișat” cu fularul respectiv și a descris drept „inacceptabilă” orice manifestare „de tip revizionist”, notează Radio Europa Liberă România.

Și presa ucraineană a prezentat imagini cu Orban întâlnindu-se cu un fotbalist maghiar care purta un fular pe care era o hartă a Ungariei Mari, care include teritorii care acum fac parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croația, Serbia și Ucraina. Ministerul de Externe al Ucrainei a anunțat că îl convoacă pe ambasadorul maghiar pentru explicații.

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-ungare și nu respectă principiile politicii europene”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, citat de hotnews.ro.

Nikolenko a precizat că Ucraina dorește scuze și o dezmințire a oricăror pretenții maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Orbán a publicat o reacție pe pagina sa de Facebook. „Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ce nu este acolo”, a scris premierul Ungariei.

Reamintim că retragerea de la Națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák a fost o ocazie pentru Viktor Orban să apară cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, din care face parte și Transilvania.

Imaginile au fost postate pe Facebook chiar de premierul Ungariei. Nu este pentru prima dată când Viktor Orban afisează simbolurile Ungariei Mari, stârnind controverse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: