VIDEO Protest în PMAN în susținerea medicului de la Spitalul Republican: „E bătaie de joc de poporul nostru”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Protest în PMAN în susținerea medicului de la Spitalul Republican: „E bătaie de joc de poporul nostru”

Mai multe persoane au organizat, pe 23 iulie, un protest în susținerea medicului de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, care și-a criticat pacienta pentru că nu știe limba română, deși locuiește în Moldova de mulți ani. Oamenii au spus că șefia spitalului ar trebui să-l susțină pe medic „dar nu să-i dea mustrări și să-l pună să-și ceară scuze”. Manifestanții au anunțat că vor organiza o demonstrație și în fața Spitalul Clinic Republican – pe 24 iulie. 

Mitingul din 23 iulie a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău (PMAN).

„Eu vă rog, mâine, care poate să vină la orele 10 și în fața Spitalului Republican, fiindcă vedeți dumneavoastră conducerea spitalului republican își cere scuze public. Pentru ce? (…) De trei ani scriu la Guvern, Parlament, Președinție că limba este totul pentru noi. Dacă vrem să fim stăpâni la noi acasă trebuie să facem ordine lingvistică. Acum este momentul oportun”, a precizat un manifestant.

Potrivit unei participante la miting, „conducerea Spitalului Republican ar trebui să-l susțină (nota red. pe medic), dar nu să-i dea mustrări și să-l pună să-și ceară scuze”.

„De ce să-și ceară scuze? Că a vorbit în limba Constituției, în limba țării? I-a făcut operație, i-a făcut tot, ca pe urmă… (…) Eu am fost în Azerbaidjan în ’88, când era Uniunea Sovietică, și medicii de la sanatoriu toți vorbeau limba azeră. Numai unul era care putea să ne facă traducerea și să ne spună două cuvinte în rusă, în rest – nimic. Și foarte bine. (…) Da la noi toți vorbesc în rusă și totuna nu sunt mulțumiți. Asta ce este? E bătaie de joc de poporul nostru”, a conchis manifestanta.

***

Pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”  îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește în Republica Moldova de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”.

Într-o reacție publicată a doua zi, conducerea spitalului a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă. De asemenea, conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

Medicul a oferit un comentariu pentru presă și s-a plâns că este amenințat cu moartea în urma imaginilor respective. El a mai spus că discuția a fost scoasă din context.

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a calificat situația drept un „teatru fals” menit să dezbine societatea: „Toată păruiala aceasta publică e doar un teatru fals, în care fiecare și-a jucat scenariul și rolul propriu, și cam asta e tot. Evenimentul a plecat, ca și circul ambulant, iar limba română tot la colțul străzii în straie de Cenușăreasă rămâne. Fiindcă o limbă e vie atât timp cât e iubită, vorbită, scrisă, corect și frumos. Iar verticalitatea unui popor are la temelie atitudinea față de limba maternă, care e una din valorile sale fundamentale. Dispare limba – nu-i poporul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: