tut.by

UPDATE Proteste în Belarus, după ce CEC a refuzat să înscrie doi candidați în cursa electorală. Mai mulți jurnaliști au fost reținuți

UPDATE: Cei doi doi jurnaliști ai postului Euroradio au fost eliberați. Este vorba despre Mihasi Ilin și Artem Maiorov, care au fost reținuți în timpul unei transmisiuni în direct. Aceștia filmau în piața Victoriei când mai mulți bărbați în civil au coborât dintr-un microbuz și i-au reținut.

Știrea inițială

În mai multe orașe din Belarus au izbucnit proteste, după ce Comsia Electorală Centrală (CEC) a refuzat să înscrie în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale doi dintre cei mai bine cotați contracandidați ai președintelui în exercițiu, Alexandr Lukașenko. Mai multe persoane au fost reținute, inclusiv jurnaliști.

Potrivit „Radio Svoboda”, în piața Independenței din Minsk s-au adunat câteva sute de manifestanți care au început să mărșăluiască în coloană. La scurt timp, polițiștii au închis parțial piața și au început să facă rețineri.

În afară de Minsk, demonstrații au avut loc la Brest, Moghilev, Gomel, Grodno, Molodecino și alte orașe din Belarus. Potrivit portalului tut.by, în cadrul acestora s-au adunat de la câteva zeci la câteva sute de oameni.

Doi jurnaliști ai postului Euroradio au fost reținuți în timpul unei transmisiuni în direct: Mihasi Ilin și Artem Maiorov. Aceștia filmau în piața Victoriei când mai mulți bărbați în civil au coborât dintr-un microbuz și i-au reținut. În timpul reținerii se aude cum unul dintre reporteri strigă „Suntem jurnaliști!”. Potrivit portalului euroradio.fm, docamdată nu se știe unde au fost transportați cei doi jurnaliști. Colegii lor au inițiat o colectare de bani pe internet pentru a le angaja avocați.

Ulterior, au fost reținuți și alți jurnaliști, de la cel puțin șapte instituții mass-media, inclusiv un cameraman de la BBC.

Alegerile prezidențiale din Belarus se vor desfășura pe 9 august. În cadrul cursei electorale au fost înregistratți cinci candidați, inclusiv președintele în exercițiu, Alexandr Lukașenko. Un alt candidat este Svetlana Tihanovskaya, soția bloggerului Serghei Tihanovski, care a afost arestat pentru violență față de un reprezentant al poliției.

Candidații care potrivit sondajelor aveau cele mai multe șanse de a-i face concurență lui Alexandr Lukașenko – Victor Babariko și Velerii Țepkalo nu au fost înregistrați de către CEC. Ambii se află în arest.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: