VIDEO Renato Usatîi a povestit despre întâlnirile sale cu Veaceslav Platon: „Eu nu pot să iau bani”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Renato Usatîi a povestit despre întâlnirile sale cu Veaceslav Platon: „Eu nu pot să iau bani”

Președintele formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, recunoaște că a avut câteva întrevederi cu omul de afaceri Veaceslav Platon. Totuși, politicianul susține că nu a fost finanțat de acesta niciodată. Declarațiile au fost făcute publice pe 30 ianuarie la emisiunea „Новая неделя” de la TV8.

„Da, m-am întâlnit cu Platon o dată sau de două ori. Nu-mi amintesc. Adică, m-am întâlnit cu Platon după ce el a fost eliberat din închisoare. Dar faptul că Platon m-ar fi finanțat pe mine este din aceeași rubrică că m-a finanțat Plahotniuc sau românii și americanii mi-au plătit pentru Maia Sandu. Din 2014 se tot încearcă asocierea mea cu cineva. Eu nu pot să iau bani de la cineva, nu mă refer la Platon anume, dar și despre oamenii care au influență în țară. Când primești banii, nu contează cât, deja ești obligat” afirmă Renato Usatîi.

***

Amintim că Usatîi și-a dat demisia din funcția de primar de Bălți pe 2 septembrie 2021, după ce blocul său electoral a suferit eșec în alegerile anticipate din iulie al aceluiași an și nu a reușit să intre în Parlament. A obținut numai 4,1% din voturi la parlamentare. Atunci a declarat că nu o să dispară din spațiul public, însă nu a anunțat vreun plan concret. Tot atunci, Usatîi a anunțat că va demisiona și din funcția de președinte al formațiunii „Partidul Nostru”.

Pe 9 septembrie 2022, Renato Usatîi a anunțat că revine în politica din Republica Moldova. Atunci el spunea că planifică să întreprindă vizite de lucru în mai multe localități din țară și a îndemnat cetățenii să se implice pentru „refacerea formațiunii politice”.

Pe 19 ianuarie 2023 Renato Usatîi a anunțat un restart al „Partidului Nostru” la nivel național.

***

***

Cauza penală a lui Veaceslav Platon fost pornită de către Procuratura Anticorupție conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Potrivit PA, organizația a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

Menționăm că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

Pe 19 ianuarie 2022, Procuratura Anticorupție declara că în decembrie 2021 a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. PA menționa, la acel moment, nu este informată despre rezultatul examinării cererii.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: