Facebook/Jurca Maria

VIDEO În unele județe din România s-au produs cele mai grave inundații din ultimii 200 de ani

Ploile torențiale din ultimele zile au provocat, în câteva judeţe, inundații la un nivel care nu s-a mai înregistrat de 200 de ani, anunță Ministerul Mediului din România, citat de știrileprotv.ro.

În Timiș și Caraș Severin, zeci de oameni au fost salvați din mijlocul șuvoaielor, cu bărcile și cu un elicopter. Sute de gospodării au fost inundate, iar câteva drumuri județene, sunt rupte de viituri.

În localitatea Dezești au fost evacuate 12 persoane şi 40 de case au fost puternic afectate de inundaţii. O casă s-a prăbuşit parţial şi alte 4 sunt în pericol să cadă şi ele.

https://www.facebook.com/televiziuneatimisorenilor/videos/2629678033948553/?v=2629678033948553

Este alertă și în Lugoj, unde un dig a cedat sub presiunea șuvoaielor. Râul Timiș, în zona municipiului Lugoj, nu a mai fost la asemenea cote de peste 15 ani. Pe râul Bistra a fost instituit cod roșu de inundații. Apa a năvălit în mai multe localități, iar câteva gospodarii au rămas izolate.

Din cauza viiturilor, Drumul National 58, care leagă Anina de Caransebeș, a fost închis. Apa măsura, pe unele porțiuni, aproape un metru. În alte zone din Caraș, apele au luat câteva autoturisme și au inundat mai multe case.

De altfel, ploile torențiale din ultimele trei zile, de 150 – 170 litri/mp, au dus la formarea unor viituri istorice pe răul Timiş și afluenții Bistra și Pogăniş, în apropiere de Lugoj, la un nivel care nu s-a mai înregistrat de 200 de ani, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

O rupere de nori a făcut prăpăd și în localitatea Chirătfei din județul Galați. A plouat atât de tare 20 de minute încât apa adunată pe un versant s-a transformat într-o viitură care a ajuns în mai multe gospodării.

Drumul Național 13, ce leagă Brașovul de Sighișoara, a fost blocat de copacii căzuți și aluviunile aduse de torenți, în urma unei furtuni puternice. Doi oameni care vindeau produse locale într-o cabană de pe marginea șoselei au sunat după ajutor când s-au văzut înconjurați de ape și au fost evacuați de echipajele de intervenție.

Și în Bihor s-au produs noi inundații joi seară, în zona municipiului Aleșd. Apa s-a revărsat de pe versanți și intrat în mai multe gospodării de pe marginea șoselei E60. Pe o porțiune din Autostrata Deva-Nădlac s-a produs o alunecare de teren, iar șoferii au circulat pe o singura bandă până când muncitorii au curățat șoseaua.

În Târgu Mureș, norii negrii i-au speriat pe oameni. Iar în alte localități din județ, după o ploaie torențială, aproape 300 de gospodarii au fost inundate.

https://www.facebook.com/prognozemeteopersonale/videos/595203614472261/?v=595203614472261

Ploile nu au contenit nici în județul Cluj. În Dej, gurile de canalizare s-au înfundat și mai multe străzi au fost acoperite de ape.

Codul de vreme extremă, valabil în toată România, expiră luni dimineața.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: