VIDEO Sesizare la CEC, după ce PAS a început să distribuie pliante cu Carp, în afara campaniei electorale. Reacția partidului

Partidul Național Moldovenesc (PNM) acuză partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și pe candidatul formațiunii politice la funcția de primar al municipiului Chișinău, Lilian Carp, că ar fi încălcat legea electorală. Liderul PNM, Dragoș Galbur, anunță că a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC), după ce chișinăuienii au primit în căsuțele poștale pliante cu Carp, în condițiile în care campania electorală pentru alegerile locale generale încă nu a început. În reacție, PAS a declarat pentru NM că informarea cetățenilor, discuțiile și comunicarea despre problemele locuitorilor din capitală este „o rutină”, pe care PAS o face „fără a aștepta campaniile electorale”.

„PAS și Lilian Carp încalcă legea, făcând agitație electorală contrar prevederilor Codului Electoral al Republicii Moldova. (…) Probabil nu am fi făcut acest lucru, dacă nu era vorba de candidatul partidului de guvernare, care încalcă legea votată chiar de ei în decembrie 2022 în a doua lectură. Un partid de guvernare trebuie să fie un exemplu de comportament și fair play și pentru alte partide, de aceea am depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală”, a anunțat Galbur.

Galbur anunță că a solicitat CEC-ului să aplice sancțiuni și să avertizeze Partidul Acțiune și Solidaritate.

„Am prezentat dovezile cum Carp și echipa sa merg din bloc în bloc și anină pe scări și prin poște aceste pliante, tipărite în 60 de mii de exemplare, achitate pe 22 iunie 2023 de către PAS”, a mai precizat Dragoș Galbur.

„Informarea cetățenilor, discuțiile și comunicarea despre problemele locuitorilor din Municipiul Chișinău este o rutină, pe care echipa PAS o face fără a aștepta campaniile electorale. Acest proces democratic, care nu include solicitarea votului sau alte intenții ce încalcă codul electoral, este o normalitate într-un stat democratic. Problemele cetățenilor trebuie să se regăsească pe agenda publică și să fie soluționate”, a declarat pentru NM Sergiu Bejenari, purtător de cuvânt al fracțiunii PAS în CMC.

Contactați de NM, reprezentanții CEC au confirmat că instituția electorală a fost sesizată, în acest sens, de PNM. „Sesizarea va fi examinată în termenii prevăzuți de legislația în vigoare”, a precizat CEC.

Precizăm că alegerile locale generale urmează să se desfășoare în această toamnă, pe data de 5 noiembrie. Perioada electorală va începe pe data de 7 august 2023. Potrivit CEC, campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.

Pentru funcția de primar al municipiului Chișinău au anunțat, până la această oră, că vor candida: Ruslan Codreanu, din partea Partidului Puterea Oamenilor; Lilian Carp (PAS); Tatiana Bordeianu (Partidul Acasă Construim Europa); Mihail Bagas (Mișcarea social-politice Liga Orașelor și Comunelor); Ion Bulgac (Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”) și Victor Chironda, candidatul Platformei DA.

Anterior, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon declara că „în alegerile din această toamnă, bătălia de bază va fi între PSRM și PAS. Pe 23 mai, socialistul Vlad Batrîncea a spus că socialiștii își va anunța candidatul la funcția de primar al Chișinăului în următoarele săptămâni. „Este domnul Dodon și eu”, a menționat el, referindu-se la candidații examinați de partid. Anterior, și primarul de Chișinău a spus că va candida pentru un nou mandat la funcția de primar al capitalei, totuși un anunț oficial în acest sens încă nu a fost făcut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: