VIDEO Socialiștii au cerut audierea lui Litvinenco: „Societatea merită să cunoască de ce asistăm la diferite scandaluri la PCCOCS”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Socialiștii au cerut audierea lui Litvinenco: „Societatea merită să cunoască de ce asistăm la diferite scandaluri la PCCOCS”

Socialiștii au propus, la ședința Parlamentului din 2 februarie, să fie audiat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Aceștia au declarat că concursul de selectare a noii conduceri a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) se desfășoară cu „diferite scandaluri”. „Societatea merită să cunoască mai multe lucruri”, a spus socialistul Vasile Bolea. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea parlamentarilor. 

„Venim cu o solicitare privind audierea ministrului Justiției Sergiu Litvinenco referitor la situația din domeniul justiției, inclusiv modul de organizare a concursului și selectarea noii conduceri a PCCOCS. Vedem diferite scandaluri, vedem demisii în cadrul acestei comisii care urma să selecteze conducerea acestei procuraturi specializate. Cred că societatea merită să cunoască mai multe lucruri și ce se întâmplă acolo”, a spus Bolea.

„Presupun că concursul urmează să deruleze mai departe, dar nu-i avem pe acei arbitri care urmează să selecteze noua conducere”, a adăugat deputatul socialist.

Prin urmare, el a adăugat că „societatea merită să cunoască de ce asistăm la diferite scandaluri în acest sens”.

Propunerea a fost susținută de 28 de voturi. Astfel nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru audierea ministrului.

Menționăm că doar doi candidați mai pretind la funcția de șef al PCCOCS, aceasta după ce Eugeniu Rurac s-a retras din concurs.

Pe 1 februarie, membrii Comisiei au fost informați și despre retragerea lui Ion Guceac din calitatea de membru, care a absentat la ședință. Totodată, Comisia specială a luat act de cererile verbale ale celorlalți trei membri, Tudor Osoianu, Roman Eremciuc și Boris Poiată, privind retragerea din componența Comisiei.

Astfel, Comisia a constatat imposibilitatea continuării concursului pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, informând candidații rămași în concurs despre decizia luată.

Amintim că toți membrii comisiei de selectare a noul șef al PCCOCS au demisionat pe 1 februarie.

În cadrul ședinței din 31 ianuarie, CSP a decis respingerea sesizării depuse de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco privind încetarea desfășurării concursului actual pentru funcția de șef al PCCOCS. Anterior, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că, în opinia sa, concursul actual ar trebui anulat, iar altul nou ar trebui să se desfășoare peste trei luni, după ce CSP va trece prin procedura de pre-vetting.

Amintim că trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, toți fiind admiși pentru etapa interviului:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Candidații urmau să fie intervievați pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Cum a izbucnit scandalul în jurul concursului?

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului (Groza este și director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)). Acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

Pe de altă parte, Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza. Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

Cinci membri ai CSP au calificat declarațiile lui Litvinenco drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: