VIDEO „Spargeți acest zid!” Zelenski a criticat dur Germania, însă deputații din Bundestag l-au aplaudat
Full Article 2 minutes read

VIDEO „Spargeți acest zid!” Zelenski a criticat dur Germania, însă deputații din Bundestag l-au aplaudat

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut pe 17 martie o intervenție live în timpul ședinței bundestagului german. Acesta s-a adresat cancelarului Olaf Scholz cu mesajul: „Dărâmați acest zid!”.

Pentru a doua zi la rând Zelenski explică Vestului importanța istorică a respingerii invaziei Ucrainei de către Rusia în contextul luptei dintre bine și rău. În ajun, în timpul intervenției în Senatul american, Zelenski a amintit de atacul de la Pearl Harbor și cel din 11 septembrie. De această dată, în fața deputaților germani, liderul de la Kiev a repetat fraza lui Ronald Reagan din iunie 1987, care s-a adresat secretarului general sovietic Mihail Gorbaciov cu îndemnul demontării zidului Berlinului.

Timp de trei săptămâni de război, pentru viețile noastre, pentru libertatea noastră, ne-am convins de ceea ce știam și înainte. Și ceea ce la sigur dvs nu observați în totalitate deocamdată. De parcă ați fi din nou după zid. Da, nu este zidul Berlinului. Însă este un zid în mijlocul Europei. Între libertate și ne-libertate. Și acest zid se întărește cu fiecare bombă care cade pe pământul nostru, în Ucraina. Cu fiecare decizie care NU este luată de dragul păcii. Nu este luată de către voi, deși ați putea să ajutați”, a declarat Zelenski.

Vladimir Zelenski a mers și mai departe și a reproșat Germaniei că ar fi pus în capul mesei interesele economice.

„Mă adresez către voi după ce am văzut câte dintre companii germane au păstrat legăturile cu Rusia, cu țara care pur și simplu vă folosește, la pachet cu alte țări, pentru a finanța războiul. (…) Ucraina a insistat mereu: North Stream este o armă și o pregătire de un război mare. Am auzit drept răspuns: totuși este vorba de economie, economie, economie… Iar de fapt a fost ciment pentru un nou zid”, a adăugat președintele ucrainean.

Deputații germani au aplaudat în picioare discursul lui Zelenski.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: