VIDEO Steagul UE din Parlament, echivalat cu o „materie albastră” de Voronin. Reacția lui Grosu
Full Article 2 minutes read

VIDEO Steagul UE din Parlament, echivalat cu o „materie albastră” de Voronin. Reacția lui Grosu

Statutul steagului Uniunii Europene din sala de ședințe plenare a Parlamentului a provocat dezbateri între președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin și președintele Legislativului Igor Grosu. În dialog a intervenit și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi.

„Ce statut are această materie albastră pe scena Parlamentului?”, a întrebat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Voronin în debutul ședinței.

Drept răspuns, președintele Parlamentului Igor Grosu a răspuns: „Pentru unii colegi, cărora probabil le-a scăpat simbolistica unor drapele, acest drapel simbolizează Uniunea… cum? corect! Putem să facem o lecție de heraldică, simbolisme, să invităm un specialist, să punem mai multe drapele și să ni le explice. Acum, dl președinte, dacă avem gust de glume –  nu-i nicio problemă, râdem, glumim, dar și la treabă ne punem, pentru că avem de votat legi serioase”.

În replică, Voronin a menționat că nu a fost înțeles corect: „Eu nu am întrebat ce înseamnă asta, am întrebat ce statut oficial are în R. Moldova. În Constituție este scris – drapelul R. Moldova și stema. Acest drapel ce statut oficial are în R. Moldova?”

„Statutul acestui simbol își trage simbolicul de prin 2005-2006, când un Minister a fost redenumit în „Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene”. Și exprimă voința politică și populară a cetățenilor R. Moldova de integrare europeană. Eu, vorba aceea, am explicat țărănește, pe degete. Nu am fost pregătit să explic în limbaj sofisticat, diplomatic”, a replicat Grosu.

A intervenit în discuție și deputatul PAS Oazu Nantoi: „La 24 martie 2005, Parlamentul R. Moldova adoptă declarația cu privire la integrarea în UE unanim. Probabil, de atunci”.

„Eu voi avea o rugăminte către cei care vor să facă haz de necaz: noi avem aici o enciclopedie printre noi, știe și ora la care s-au votat anumite documente”, a adăugat Grosu.

„Nu înțelegeți sau nu vreți să înțelegeți. Eu întreb de statutul juridic. Toate celelalte eu le cunosc poate mai bine decât enciclopediile voastre”, a conchis Voronin.

Iar deputatul BCS Oleg Reidman a spus că sunt necesare prevederi cu privire la utilizarea drapelelor statelor și organizațiilor străine.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: