VIDEO „Suntem pregătiți!”: Zelenski, despre o posibilă implicare a Transnistriei în războiul din Ucraina
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Suntem pregătiți!”: Zelenski, despre o posibilă implicare a Transnistriei în războiul din Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comentat posibilele amenințări la adresa Ucrainei din partea Belarusului și a regiunii transnistrene. El a declarat că nu este de acord cu președinta Maia Sandu în ceea ce privește absența provocărilor de pe teritoriul Republicii Moldova și spune că, deși „provocări au fost și vor mai fi”, Ucraina este pregătită pentru orice scenarii. Declarațiile au fost făcute de Zelenski la cea de-a 26-a masă rotundă anuală organizată de publicația „The Economist”, pe 5 iulie, scrie 24TV.ua.

În luarea sa de cuvânt, Volodimir Zelenski a declarat că provocările din regiunea transnistreană au fost înregistrate și că altele sunt în curs de înregistrare. Potrivit lui, acestea ar fi fost puse la cale de Rusia, care ar vrea,a stfel, să atragă Tiraspolul în războiul din Ucraina.

„Sunt mici (provocările – n.red), dar există. Rusia o face. Rusia face acest lucru intenționat pentru ca acolo să fie o luptă, astfel încât să fie următoarea explozie a acestui război” a asigurat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a adăugat și că Belarus este, în prezent, sub amenințarea de a fi atras într-un război împotriva Ucrainei. Potrivit lui, o mulțime de rachete de diferite calibre au zburat deja de pe teritoriul Belarusului către orașele și satele ucrainene. Șeful statului ucrainean a amintit, în acest context, despre responsabilitatea poporului belarus. „Nu pot să tacă și să declare că nu sunt ei”, a spus el.

În context, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că Ucraina este pregătită pentru pentru orice scenarii de desfășurare a evenimentelor.

Amintim că, la 25 aprilie, în Transnistria a fost instituit Cod roșu de alertă teroristă, după mai multe explozii care au avut loc în perioada sărbătorilor pascale. Se întâmpla după ce, la 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, provocând, astfel, un război la granița Republicii Moldova.

Tiraspolul susținea că responsabili de provocări sunt cetățeni ucraineni, Kievul acuza serviciile speciale ruse, iar Chișinăul afirma că ar fi vorba despre conflicte la nivel de grupuri de conducere din stânga Nistrului.

Pe 27 iunie, în cadrul unei conferințe comune susținute cu președinta Maia Sandu, Zelenski a declarat că „un atac al armatei ruse din regiunea transnistreană asupra regiunii Odesa ar fi „o palmă” la care Kievul va răspunde cu „o lovitură””.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: