VIDEO „Suntem pregătiți!”: Zelenski, despre o posibilă implicare a Transnistriei în războiul din Ucraina
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Suntem pregătiți!”: Zelenski, despre o posibilă implicare a Transnistriei în războiul din Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comentat posibilele amenințări la adresa Ucrainei din partea Belarusului și a regiunii transnistrene. El a declarat că nu este de acord cu președinta Maia Sandu în ceea ce privește absența provocărilor de pe teritoriul Republicii Moldova și spune că, deși „provocări au fost și vor mai fi”, Ucraina este pregătită pentru orice scenarii. Declarațiile au fost făcute de Zelenski la cea de-a 26-a masă rotundă anuală organizată de publicația „The Economist”, pe 5 iulie, scrie 24TV.ua.

În luarea sa de cuvânt, Volodimir Zelenski a declarat că provocările din regiunea transnistreană au fost înregistrate și că altele sunt în curs de înregistrare. Potrivit lui, acestea ar fi fost puse la cale de Rusia, care ar vrea,a stfel, să atragă Tiraspolul în războiul din Ucraina.

„Sunt mici (provocările – n.red), dar există. Rusia o face. Rusia face acest lucru intenționat pentru ca acolo să fie o luptă, astfel încât să fie următoarea explozie a acestui război” a asigurat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a adăugat și că Belarus este, în prezent, sub amenințarea de a fi atras într-un război împotriva Ucrainei. Potrivit lui, o mulțime de rachete de diferite calibre au zburat deja de pe teritoriul Belarusului către orașele și satele ucrainene. Șeful statului ucrainean a amintit, în acest context, despre responsabilitatea poporului belarus. „Nu pot să tacă și să declare că nu sunt ei”, a spus el.

În context, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că Ucraina este pregătită pentru pentru orice scenarii de desfășurare a evenimentelor.

Amintim că, la 25 aprilie, în Transnistria a fost instituit Cod roșu de alertă teroristă, după mai multe explozii care au avut loc în perioada sărbătorilor pascale. Se întâmpla după ce, la 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, provocând, astfel, un război la granița Republicii Moldova.

Tiraspolul susținea că responsabili de provocări sunt cetățeni ucraineni, Kievul acuza serviciile speciale ruse, iar Chișinăul afirma că ar fi vorba despre conflicte la nivel de grupuri de conducere din stânga Nistrului.

Pe 27 iunie, în cadrul unei conferințe comune susținute cu președinta Maia Sandu, Zelenski a declarat că „un atac al armatei ruse din regiunea transnistreană asupra regiunii Odesa ar fi „o palmă” la care Kievul va răspunde cu „o lovitură””.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: